
 
 

 

 

 
  

 
   

    
  

  
  

   
  
   

 
 

 
 

 
  

 

 
  

  
  

  
    

  
  

 

OH 10 ETHICS COMMISSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 75-013 
July 1, 1975 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

The provisions of Chapter 102 of the Revised Code do not apply to persons who are 
members of the board of trustees of a non-profit corporation. 

* * * * * 

Your request for an advisory opinion asks whether Chapter 102 of the Revised Code 
applies to a person who serves as chairman of the board of trustees of a private, non-profit 
corporation operating as a mental health center and primarily funded through a contract with a 
county mental health and retardation board. You state, by way of history, that the chairman of 
the board of trustees of that center is also one of five psychiatrists who participates in offering 
"fee for service" arrangements with the center. You state that the center was incorporated 
subsequent to an agreement between three hospitals and one clinic and that the center is a 
"contract agency" of a county mental health and retardation board with the responsibility to serve 
the residents of the county. 

Chapter 340 of the Ohio Revised Code is the enabling legislation for mental health and 
retardation community service programs. Section 340.01 of the Revised Code provides for the 
establishment of these programs: 

"A community mental health and retardation service district shall be established in any 
county or combination of counties having a population of at least fifty thousand to 
provide community services for mentally ill, mentally retarded, and emotionally 
disturbed persons....." 

Section 340.02 of the Revised Code provides for the appointment of a board for each 
community mental health and mental retardation service program: 

"For each community mental health and retardation service district or joint-county district 
there shall be appointed a mental health and retardation board having not less than nine 
members, if a single county board, or not less than thirteen members, if a joint-county 
board, nor more than fifteen members. . ." 

Among the duties of the board set forth in Section 340.03 of the Revised Code is the 
responsibility for the community mental health and retardation board to: 

"(E) Enter into contracts with state hospitals, or other public agencies, and with private or 
voluntary hospitals and other private or voluntary non-profit agencies for the provision of 
mental health and retardation service and facilities; . . . 
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(J) In the event a needed service cannot be provided by an existing public or private 
agency, directly operate a mental health or mental retardation facility until such time as 
this responsibility can be assumed by another agency . . ." 

Thus, the Revised Code provides for the establishment of community mental health and 
retardation service programs, each of which shall have a board, which board, among its duties, 
may contract with private non-private agencies to provide services, within that community, for 
mental health programs. 

The community mental health center described in your request is a non-profit corporation 
incorporated under Section 1702.04 of the Revised Code.  

The provisions of Chapter 102 of the Revised Code apply to "public officials or 
employees" and "persons elected or appointed to an office of or employed by" an agency of the 
state, county, township, municipal corporation or other governmental entity. The governmental 
or public agencies referred to in Chapter 102 of the Revised Code are entities created by the 
Constitution or legislative bodies of the state, county, township, or municipal corporation.  

Non-profit corporations formed under Section 1702.04 of the Revised Code can be 
distinguished from these public or governmental agencies in that the nonprofit corporations, by 
virtue of Section 1702.04 of the Revised Code are created by: 

"(A) Any person, singly or jointly with others, and without regard to residence, domicile 
or state of incorporation, may form a corporation by signing and filing with the secretary 
of state articles of incorporation, . . ." 

Thus, although the activities and functions of a non-profit corporation may be of a public 
nature, the corporation is not a governmental agency for purposes of Chapter 102 of the Revised 
Code.  

The prohibitions of Chapter 102 of the Revised Code, therefore, do not apply to persons 
participating through non-profit corporations in services to their community. Thus, a person 
serving on the board of trustees and also working under a contract with a non-profit corporation 
is not a public official or employee within the purview of Chapter 102 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission and you are so advised, that 
the provisions of Chapter 102 of the Revised Code do not apply to persons who are members of 
the board of trustees of a non-profit corporation.  


