
 
 

 

 

   
  

 

  
  

 

 
  

 
 

   
 

  

  
 

   
   

 
   

   

   
  

   

OH 10 ETHICS COMMISSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 75-033 
December 17, 1975 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

A city building inspector who is an employee of a city, is not prohibited per se, by 
Section 102.04 (B) of the Revised Code from functioning simultaneously as a real estate 
agent. 

* * * * * * 

Your request for an advisory opinion asks whether a person who serves as a city building 
inspector may, in addition to his official duties, participate in the sale of real estate as a real 
estate agent. You state that the building inspector is an employee of the city and you have cited 
the city building code to support that statement.  

As an employee of a city the building inspector would fall within the purview of Section 
102.04 (B) of the Revised Code: 

"No person who is . . . employed by a . . . municipal corporation . . . shall receive or agree 
to receive directly or indirectly compensation other than from the agency with which he 
serves for any service rendered or to be rendered by him personally in any case, 
proceeding, application, or other matter which is before any agency, department, board, 
bureau, commission, or other instrumentality, excluding the courts, of the entity of which 
he is an . . . employee." 

The issue, therefore, is whether a city employee who is a real estate agent may receive 
compensation for participating, as an agent, in the sale of real estate. In short, is participating in 
the sale of real estate, by an agent, rendering services personally in a "case, proceeding, 
application or other matter" which is before any agency of the city. 

Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 75-006 described "case, proceeding, 
application and other matter" as those functions which fall between judicial and ministerial, 
namely "quasi-judicial" functions. Thus, an employee of a city cannot receive compensation, 
other than from his city agency, for services rendered personally by him in quasi-judicial 
functions which are before the city. "Quasi-judicial" was defined in the same Advisory opinion 
as "a term applied to the action, discretion, etc. of public administrative officers, who are 
required to investigate facts, or ascertain the existence of facts, and draw conclusions from them, 
as a basis for their judicial action, and to exercise discretion of a judicial nature." 
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The word "before" was defined in Ohio Ethics Commission Advisory opinion No. 75-006 
as "being considered by, judged by, decided by, in the presence of, or under the official purview 
of." 

The specific "real estate" functions performed by the person in his role as a real estate 
agent have not been set out in any of the correspondence accompanying the request for an 
advisory opinion. If any of the functions performed by the person while participating in the sale 
of real estate, as a real estate agent, could be described as rendering services personally for 
compensation in a case, proceeding, application, or other matter which is before an agency of the 
city, as that phrase has been defined above, there would be a violation of Section 102.04 (B) of 
the Revised Code.  

If, however, no services are rendered personally for compensation by the city employee 
while functioning in his role as a real estate agent in a matter which is before an agency of the 
city, there is nothing within Section 102.04 (B) of the Revised Code prohibiting per se a building 
inspector of a city from selling real estate. 

Your attention is directed, however, to two other prohibitions within Chapter 102 of the 
Revised Code. The building inspector who is also a real estate agent could conceivably engage in 
activities which would violate these sections. Therefore, he should be aware of the prohibitions 
and modify his conduct accordingly. Section 102.03 (B) of the Revised Code prohibits the use of 
confidential information for personal profit: 

"During the period of his employment or service and for two years thereafter, no public 
official or employee shall disclose or use for his personal profit, without appropriate 
authorization, any information acquired by him in the course of his official duties which 
has been clearly designated to him as confidential when such confidential designation is 
warranted because of the status of the proceedings or the circumstances under which the 
information was received and preserving its confidentiality is necessary to the proper 
conduct of government business. No public official or employee shall disclose or use, 
without appropriate authorization, any information acquired by him in the course of his 
official duties which is confidential because of statutory provisions." 

Section 102.03 (D) of the Revised Code prohibits the misuse of a public position by a 
public official or employee to attain extraordinary benefits: 

"No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
any valuable thing or valuable benefit for himself that would not ordinarily accrue to him 
in the performance of his official duties, which thing or benefit is of such character as to 
manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his duties." 

The facts related in the correspondence of September 19 and October 3, 1975 do not 
indicate a violation of the prohibitions of Section 102.03 (B) and (D) of the Revised Code. 
However, your attention is directed to these divisions since a person who works as a building 
inspector for a city and as a private real estate agent may have the opportunity to engage in such 
activity. 
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Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised that a 
city building inspector who is an employee of a city, is not prohibited per se, by Section 104.04 
(B) of the Revised Code from functioning simultaneously as a real estate agent. 
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