
 
 

 

 

 
 

 
 

   
   

  

  
  

   
   

   
    

 
     

   
  

  
  

  
    

  

 
   

OH 10 ETHICS COM MI SSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7 090 

Advisory Opinion No. 76-007 
March 9, 1976 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

1) A person who is employed as an administrative assistant to the mayor of a city is a 
"public official or employee" as that term is defined in Section 102.01 (B) of the Revised 
Code.  

2) Section 102.03 (D) of the Revised Code does not prohibit the administrative assistant 
for the mayor of a city from receiving a membership in the Chamber of Commerce of that 
city, the annual dues of $50 having been paid by the city, if representation in the 
Chamber has been determined by the city to be an official duty of the administrative 
assistant. 

3) The receipt of compensation by the mayor's administrative assistant, in the form of a 
membership in the Chamber of Commerce which is to be paid by the city, in return for 
the administrative assistant representing the city at Chamber functions is not the receipt 
of compensation for services rendered in a case, proceeding, application or other matter 
as prohibited by Section 102.04 (B) of the Revised Code.  

* * * * * * 

Your request for an advisory opinion asks whether there would be a "conflict of interest" 
for the city to pay the fifty dollar annual dues for membership in the Chamber of Commerce for 
the mayor's administrative assistant to represent the city at Chamber functions. Through 
telephone conversations with the mayor's office, information was gathered which reflected that 
the administrative assistant to the mayor is a full-time employee of the city and that he was 
approached by the Chamber of Commerce to join as a representative of the city administration. 

As an employee of the city, the mayor's administrative assistant is a "public official or 
employee" as that term is defined in Section 102.01 (B) of the Revised Code: 

"(B) 'Public official or employee' means any person who is elected or appointed to an 
elective office or employed by any public agency. . . . " (Emphasis added) 

As a public employee the mayor's administrative assistant is within the purview of Section 
102.03 (D) of the Revised Code.  

"No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
any valuable thing or valuable benefit for himself that would not ordinarily accrue to him 
in the performance of his official duties, which thing or benefit is of such character as to 
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manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his duties." 
(Emphasis added) 

Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 76-005 discusses the phrase emphasized above 
and states: 

"[T]he valuable thing or benefit secured must not 'ordinarily accrue' to the public official 
or employee in the performance of his official duties. Thus, the valuable thing or valuable 
benefit must be something other than the regular salary, expenses and fringe benefits 
received by that public official or employee and every other public official or employee 
in a similar position for the performance of his official duties." 

Thus, the valuable thing or valuable benefit must be something other than the regular 
salary, expenses and fringe benefits received by that public official or employee before Section 
102.03 (D) of the Revised Code applies. 

It is clear that the salary, expenses and fringe benefits paid by the city to an employee 
"ordinarily accrue" if they are in payment for the performance of official duties. If the city deems 
it an official duty of the mayor's administrative assistant to represent the city in Chamber of 
Commerce functions, the "valuable thing or benefit," payment by the city of the fifty dollars for 
the annual membership dues, ordinarily accrues to the administrative assistant, and is not within 
the prohibitions of Section 102.03 (D) of the Revised Code. 

The other section of Chapter 102 of the Revised Code which deals with "conflict of 
interest" by a city employee is Section 102.04 (B) of the Revised Code: 

"No person who is elected or appointed to an office of or employed by a county, 
township, municipal corporation, or any other governmental entity, excluding the courts, 
shall receive or agree to receive directly or indirectly compensation other than from the 
agency with which he serves for any service rendered or to be rendered by him personally 
in any case, proceeding, application, or other matter which is before any agency, 
department, board, bureau, commission, or other instrumentality, excluding the courts, of 
the entity of which he is an officer or employee." (Emphasis added) 

The general thrust of Section 102.04 of the Revised Code is the creation of a standard of 
conduct for public officials and employees with regard to how they garner compensation for the 
performance of services other than those rendered in an official capacity. 

Compensation is defined in Section 102.01 (A) of the Revised Code as money, thing of 
value, or financial benefit." Membership in the Chamber of Commerce received by the mayor's 
administrative assistant is a thing of value to him and, therefore, "compensation" as defined in 
Section 102.01 (A) of the Revised Code. The fifty dollars dues is to be paid by the city to the 
Chamber which, in turn, grants a membership to the mayor's administrative assistant. If the fifty 
dollars were paid by the city, upon the mayor's request, to the administrative assistant directly, it 
would be exempted compensation since it would be "from the agency with which he serves" --
the mayor's office of the city. However, in return for the city's payment of fifty dollars, the 
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Chamber is granting the membership to the administrative assistant. Thus, it is necessary to 
examine the service rendered by the mayor's administrative assistant for which the 
compensation, the membership, is received. 

The question is whether the administrative assistant to the mayor is receiving 
compensation "for services rendered by him personally in a case,, proceeding, application or 
other matter," when he accepts a membership in the Chamber of Commerce. 

The phrase "case, proceeding, application or other matter" was discussed and defined in 
Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 75-006. The Opinion held that the phrase 
described "those functions which fall between judicial and ministerial" or quasi-judicial 
functions performed by administrative and legislative officers "who are required to investigate 
facts or ascertain facts and draw conclusions from them . . . " 

The act of "rendering services" in such matters was described in that Advisory Opinion 
as, "the performing of services such as advising, consulting, representing or the like which 
involve matters 'before' the General Assembly or an agency or a department, division, institution, 
instrumentality, board, commission or bureau. . .  

Nothing in your request, or in a subsequent telephone conversation, indicates that the 
administrative assistant would be performing any service in a "case, proceeding, application or 
other matter." The beneficial affect of his membership would inure to the city, which the 
administrative assistant is to represent at Chamber functions. Thus, when viewing the general 
purpose of Section 102.04 of the Revised Code, nothing in the facts indicate that the standard of 
conduct created therein would be violated by the city paying the $50 annual membership dues 
for the administrative assistant's membership in the Chamber of Commerce in return for his 
representation of the city at Chamber functions. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised that: a 
person who is employed as an administrative assistant to the mayor of a city is a "public official 
or employee" as that term is defined in Section 102.01 (B) of the Revised Code; Section 102.03 
(D) of the Revised Code does not prohibit the administrative assistant for the mayor of a city 
from receiving a membership in the Chamber of Commerce of that city, the annual dues of $50 
having been paid by the city, if representation in the Chamber has been determined by the city to 
be an official duty of the administrative assistant; and the receipt of compensation by the mayor's 
administrative assistant, in the form of a membership in the Chamber of Commerce which is to 
be paid by the city, in return for the administrative assistant representing the city at Chamber 
functions is not the receipt of compensation for services rendered in a case, proceeding, 
application or other matter as prohibited by Section 102.04 (B) of the Revised Code. 


