
 
 

 

 

 
 

 
  

 
 

 
  

  
  

  

 

 
  
    
  

   
 

 

    
  

   

   
   

    

OH 10 ETHICS COM MI SSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7 090 

Advisory Opinion No. 77-006 
October 6, 1977 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

1) Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code does not prohibit an employee of 
an administrative department of the state from receiving or agreeing to receive 
compensation from another state agency, directly or indirectly, for services rendered or to 
be rendered by him personally, either as an employee or an independent contractor. 

2) Division (B) of Section 102.04 of the Revised Code does not prohibit an employee of 
an administrative department of the state from receiving or agreeing to receive 
compensation from another state agency, directly or indirectly, for services rendered or to 
be rendered by him personally, either as an employee or an independent contractor. 

3) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits an employee of an 
administrative department of the state from using or attempting to use his official position 
to secure anything of value for himself, including a position with another state agency, 
that would not ordinarily accrue to him in the performance of his official duties, and that 
is of such character as to manifest a substantial and improper influence upon him with 
respect to his duties. 

* * * * * * 

In your request for an Ohio Ethics Commission Advisory Opinion, you asked whether the 
Ohio Ethics Law, particularly Section 102.04 of the Revised Code., prohibits an attorney who is 
an employee of an administrative department of the state from serving as a consultant for another 
state agency under an independent contract. 

You state, by way of history, that you are an attorney employed as legal counsel for an 
administrative department of the state. You have been asked to serve as a consultant on a special 
project to be undertaken by a state commission under an agreement by which you would be 
designated an independent contractor. You would be compensated by the commission, and 
would perform your work at times other than those required by your primary employer. You ask 
whether, by virtue of your position with the department by which you are employed, you would 
be in violation of the Ohio Ethics Law, particularly Section 102.04 of the Revised Code, if you 
accepted the position as a consultant.  

The prohibitions of Section 102.04 of the Revised Code apply to any "person elected or 
appointed to an office of or employed by the . . . state. . . (or) . . . a county, township, municipal 
corporation, or any other governmental entity, excluding the courts." (emphasis added) As an 
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employee of an administrative department of the state, you are "employed by the. . . state," and 
therefore within the jurisdiction of the Ohio Ethics Law. 

Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code provides: 

"Except as provided in division (D) of this section no person elected or appointed to an 
office of or employed by the general assembly or any department, division, institution, 
instrumentality, board, commission, or bureau of the state, excluding the courts, shall 
receive or agree to receive directly or indirectly compensation other than from the agency 
with which he serves for any service rendered or to be rendered by him personally in any 
case, proceeding, application, or other matter which is before the general assembly or any 
department, division, institution, instrumentality, board, commission, or bureau of the 
state, excluding the courts." (emphasis added) 

Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits a person employed' by the 
General Assembly or a state department or agency from receiving or agreeing to receive 
compensation, directly or indirectly, other than from the agency with which he serves, for any 
service rendered or to be rendered by him personally in any case, proceeding, application, or 
other matter before the General Assembly or any state department or agency, except the courts. 
However, in Advisory Opinion No. 75-010, the Ohio Ethics Commission.- in considering 
whether a public official or employee may receive compensation for services rendered as an 
employee or independent contractor for more than one agency of the state determined that: 

"Compensation received 'from the agency with which he serves' is not prohibited 
compensation. The term agency, in the phrase ‘other than from the agency with which he 
serves' can be read in the. . . plural, by virtue of Section 1.43 of the Revised Code which 
states that 'the singular includes the plural and the plural includes the singular.' Thus, 
'agency' means agencies as well. Therefore, Section 102.04 of the Revised Code does not 
prohibit receipt of compensation from more than one agency of a governmental entity." 
(emphasis in original) 

In Advisory Opinion No. 76-004, the Ohio Ethics Commission, in considering a fact 
situation similar to the instant case, concluded that "it is not a violation of Section 102.04 (A) of 
the Revised Code, for a member of the Board of Tax Appeals to receive compensation as an 
attorney engaged by another agency of the state as counsel, either as an independent contractor 
for that agency, or an employee of the agency." However, the distinctions between employees 
and independent contractors (See: Advisory Opinion 75-012) are inapposite here, since the 
construction of the term "agency" permits elected or appointed officials and employees to receive 
compensation from more than one agency of a governmental entity, regardless of the capacity in 
which the person serves. 

Therefore, we conclude that Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code does not 
prohibit an employee of a state department from receiving or agreeing to receive compensation 
from another state agency, directly or indirectly, for services rendered or to be rendered by him 
personally, either as an employee or an independent contractor. 
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However, there exists the possibility that, under certain circumstances, persons appointed, 
employed, or engaged by more than one department or agency of the state may be involved in 
actual conflicts of interest. For example, an employee of a state agency with review authority 
over another agency could use his position to secure a position, either as an employee or an 
independent contractor, with the agency that is subject to review, and perhaps affect the 
decisions of that agency, to his personal benefit but to the detriment of one or both agencies. 
Although this would not be a violation of Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code, as 
previously interpreted, it may constitute an actual conflict of interest in violation of another 
provision of the Ohio Ethics Law, such as Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code, 
which provides: 

"No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance 
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties." 

This provision prohibits a public official or employee from using or attempting to use his 
position to secure anything of value for himself: 1) that would not ordinarily accrue to him in the 
performance of his duties; and 2) that is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. If, in the instant case or the example 
outlined above., an employee of a state department or agency used or attempted to use his 
position to secure employment with another state agency ("anything of value" is defined in 
Section 1.03 (H) of the Revised Code to include "any promise of future employment") and if the 
position sought would not ordinarily accrue to him in his primary position ' and-would be of 
such. character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his 
duties with his primary employer, he would be in violation of Division (D) of Section 102.03 of 
the Revised Code. There may be other situations in which conduct that is not in violation of 
Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code because of the construction of the term 
"agency," discussed supra, may constitute a violation of other provisions of the Ethics Law, 
particularly Sections 102.03 and 102.04 (B) of the Revised Code. We conclude, therefore, that 
Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits an employee of an administrative 
department of the state from using or attempting to use his official position to secure anything of 
value for himself, including a position with another agency of the state, that would not ordinarily 
accrue to him in the performance of his official duties, and that is of such character as to 
manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his duties. 

Your attention is directed to Divisions (D), (E), and (F) of Section 102.04 of the Revised 
Code., which provide: 

"A public official who is appointed to a nonelective office or a public employee shall be 
exempted from division (A), (B), or (C) of this section if both of the following apply: 

(1) the agency to which the official or employee wants to sell the goods or services, or 
before which the matter that involves the rendering of his services is pending, -is an 
agency other than the one with which he serves; 
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(2) prior to rendering the personal services or selling or agreeing to sell the goods or 
services, he files a statement with the public agency with which he serves and with the 
public agency before which the matter is pending or which is purchasing or has agreed to 
purchase goods or services. 

The required statement shall contain the officials or employee's name and home address, 
the name and mailing address of the public agencies with which he serves and before 
which the matter is pending or which is purchasing or has agreed to purchase goods or 
services, and a brief description of the pending matter and of the personal services to be 
rendered or a brief description of the goods or services to be purchased. The statement 
shall also contain the public officials or employee's declaration that he disqualifies 
himself for a period of two years from any participation as such public official or 
employee in any matter involving any public official or employee of the agency before 
which the present matter is pending or to which goods or services are to be sold. The two-
year period shall run from the date of the most recently filed statement regarding the 
agency before which the matter was pending or to which the goods or services were to be 
sold. No person shall be required to file statements under this division with the same 
public agency regarding a particular matter more than once in a calendar year. 

(E) No public official or employee who files a statement or is required to file a statement 
under division (D) of this section shall knowingly fail to disqualify himself from any 
participation as a public official or employee of the agency with which he serves in any 
matter involving any official or employee of an agency before which a matter for which 
he rendered personal services was pending or of a public agency which purchased or 
agreed to purchase goods or services. 

(F) This section shall not be construed to prohibit the performance of ministerial 
functions including, but not limited to, the filing, or amendment of tax returns, 
applications for permits and licenses, incorporation papers, and other documents." 
(emphasis added) 

Even though the facts presented do not indicate that you would violate Division (A) of 
Section 102.04 of the Revised Code by accepting the position as a consultant with another state 
agency, you may wish to file a statement, under Division (D) of Section 102.04 of the Revised 
Code, with the state department by which you are employed and the state agency with which you 
intend to serve as a consultant, in order to avoid even the appearance of impropriety. 

Advisory Opinions 75-010 and 76-004, discussed previously, were adopted prior to the 
enactment of Am. H. B. 1040 of the 111th General Assembly, which was effective August 27, 
1976. The Act expands the prohibitions of Section 102.04 of the Revised Code by adding a new 
Division (B), infra, but permits any nonelective public official or public employee to exempt 
himself from the prohibitions of Divisions (A), (B), and (C), by filing a statement under a new 
Division (D), supra, with the agency with which he serves and the agency before which he 
wishes to render services or to which he wishes to sell goods. Thus, the issue is whether Division 
(B) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits an employee of a state department from 
serving as a consultant for another agency as an independent contractor. 
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Division (B) of Section 102.04 of the Revised Code provides: 

"Except as provided in division (D) of this section, no person who is elected or appointed 
to an office of or employed by the general assembly or any department, division, 
institution, instrumentality, board, commission, or bureau of the state, excluding the 
courts, shall sell or agree to sell, except through competitive bidding, any goods or 
services to the general assembly or any department, division, institution, instrumentality, 
board, commission or bureau of the state, excluding the courts." (emphasis added) 

This provision prohibits a person employed by the General Assembly or a state 
department or agency, except the courts, from selling or agreeing to sell any goods or services, 
except through competitive bidding, to the General Assembly or any state department or agency, 
except the courts. It may be argued that an employee of a state department who agrees to serve as 
a consultant for another agency is selling services to the state, and that such an arrangement is 
prohibited by Division (B) of Section 102.04 of the Revised Code, except through competitive 
bidding. However, if Division (B) of Section 102.04 were interpreted to prohibit a public 
employee from providing services for compensation to an agency of the state other than the one 
by which he is employed, Divisions (A) and (B) of Section 102.04 would be inconsistent and 
overlapping. In addition, it does not appear that the services of an attorney are the types of 
services contemplated by Division (B) of Section 102.04 of the Revised Code, since: 1) Division 
(A) deals with services rendered personally for or on behalf of an agency, while Division (B) 
deals with the sale of services, by bid, to an agency; and 2) professional persons, such as 
attorneys, do not ordinarily sell their services through competitive bidding. Maintenance and 
food service contracts are some examples of the types of services contemplated by Division (B) 
of Section 102.04 of the Revised Code. 

It appears that the legislature intended to draw a distinction between services provided or 
rendered personally for or on behalf of another agency, and goods or services, other than 
personal services, sold to another agency. Although there exists no formal legislative history in 
Ohio, Legislative Service Commission analyses of bills provide evidence of legislative intent. 
The analysis of Am. H.B. 1040 of the 111th General Assembly, states: 

"The bill would add a prohibition against state officers and employees selling goods and 
services to state governmental agencies except by competitive bidding, but provide a 
means by which any nonelective state or local officer or employee could be exempted 
from either the personal services ban or the sale of goods or services ban, as long as the 
goods were sold to an agency other than his own, or the services were to be rendered 
before an agency other than his own." (emphasis in original deleted; emphasis added) 

In addition, Division (D) (2) of Section 102.04 recognizes this distinction by requiring 
that the statement to exempt an official or employee from Division (A), (B), and (C) of that 
section be filed "prior to rendering the personal services or selling or agreeing to sell goods or 
services . . ." 

Therefore, the prohibitions of Division (B) of Section 102.04 of the Revised Code do not 
apply to the fact situation in the instant case. We conclude that Division (B) of Section 102-04 of 
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the Revised Code does not prohibit an attorney employed by a state department from receiving 
or agreeing to receive compensation for serving as a consultant for a state commission, either as 
an employee or an independent contractor. 

The Ohio Ethics Commission cautions that its advisory opinions may be relied upon only 
with respect to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code 
and do not address possible violations of other laws or rules. 

Therefore, on the basis of the facts presented, it is the opinion of the Ohio Ethics 
Commission, and you are so advised, that: 1) Division (A) of Section 102-04 of the Revised 
Code does not prohibit an employee of an administrative department of the state from receiving 
or agreeing to receive compensation, directly or indirectly, from another state agency for services 
rendered or to be rendered by him personally, either as an employee or an independent 
contractor; 2) Division (B) of Section 102.04 of the Revised Code does not prohibit an employee 
of an administrative department of the state from receiving or agreeing to receive compensation 
from another state agency, directly or indirectly, for services rendered or to be rendered 
personally, either as an employee or an independent contractor; and 3) Division (D) of Section 
102.03 of the Revised Code prohibits an employee of an administrative department of the state 
from using or attempting to use his official position to secure anything of value for himself, 
including a position with another state agency, that would not ordinarily accrue to him in the 
performance of his official duties, and that is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. 
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