
 
 

 

 

   
  

  
  

  

   
  

  

 
 

  
  

  
 

  
   

   
    

    
     

  
 

 
    

  
 

  

 
   

OH 10 ETHICS COMMISSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 79-009 
November 30, 1979 

Syllabus by the Commission: 

1) The Ohio Ethics Law and Section 2921.42 of the Revised Code do not, per se, prohibit 
an employee of the Division of Parks and Recreation of the Department of Natural 
Resources from bidding on a concessions contract with the Division, provided that: a) he 
is not involved in the issuance of the contract; b) he does not use his position to secure 
approval of the contract; and c) the contract procedure is in accordance with Section 
1501.091 of the Revised Code.  

2) The Ohio Ethics Law and Section 2921.42 of the Revised Code do not, per se, prohibit 
an employee of the Division of Parks and Recreation of the Department of Natural 
Resources from resigning and then contracting with the Division. 

In your request for an Ohio Ethics Commission Advisory Opinion, you asked whether the 
Ohio Ethics Law and related statutes would prohibit an employee of the Division of Parks and 
Recreation of the Department of Natural Resources from bidding on or accepting a concessions 
contract with that Division. 

You stated, by way of history, that the Division of Parks and Recreation of the 
Department of Natural Resources is responsible for the operation of Ohio’s state park system. 
The contract in question involves the operation of the club house and certain aspects of the golf 
course at one of the state parks. The concessionaire would have full responsibility for the 
operation of the club house, including the food, the sale of merchandise at the pro shop, the 
rental of golf equipment and carts, and a program of golf instruction. In addition, the 
concessionaire would collect all greens fees. However, the concessionaire would not be 
responsible for the maintenance of the golf course, since state golf courses are maintained by 
employees of the Division of Parks and Recreation.  

The person in question is presently employed by the Division of Parks and Recreation as 
a golf course superintendent at another state park. As such, he is responsible for the maintenance 
of the golf course, but has no involvement in the club house concession. He has indicated his 
intention to resign his employment if he is awarded the contract. Contracts made pursuant to 
Section 1501.091 of the Revised Code are awarded by the Director of the Department of Natural 
Resources, after consideration of the recommendations of the Chief of the Division of Parks and 
Recreation. You stated that the person in question would have no involvement in the issuance of 
the contract. 

In general, Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a public official from 
knowingly having an interest in a public contract with the governmental entity with which he 
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serves, and from using his official authority or influence to secure approval of a public contract 
in which he, a family member, or a business associate has an interest. In the instant case, an 
employee of the Division of Parks and Recreation of the Department of Natural Resources is a 
"public official," and the concessions contract is a "public contract," for purposes of Section 
2921.42. Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a public official from 
knowingly authorizing, voting, or using the authority or influence of his office to secure approval 
of a public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates has an 
interest. You stated that the public employee in question is not involved in the issuance of the 
concessions contract; thus, Division (A)(1) of Section 2921.42 would not apply. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a public official from 
knowingly having any interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for 
the use of the governmental entity with which he serves. In the instant case, if the public 
employee resigns his position before the contract is executed, the prohibition would not be 
applicable. It is important to note that Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a 
public employee from merely bidding on a contract with the entity with which he serves, unless 
he is involved in the issuance of the contract. 

Your attention is directed to Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code, which 
prohibits a public official or employee from representing a client or acting in a representative 
capacity for any "person" (defined in Section 1.59 of the Revised Code to include any individual, 
corporation, partnership, association, or other similar entity) before the public agency with which 
he serves on any matter with which he is directly concerned and in which he personally 
participates by a substantial and material exercise of administrative discretion. The prohibition 
remains in effect for twelve months after the public official or employee leaves office. In the 
instant case, the contract does not involve matters with which the public employee is directly 
concerned or in which he personally participates by a substantial and material exercise of 
administrative discretion in his present capacity, since he does not participate in the awarding of 
concessions contracts by the Division. Thus, Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code 
is not applicable under the facts you have presented. In addition, your attention is directed to 
Division .(D) of Section 102.03 of the Revised Code, which prohibits a public official or 
employee from using or attempting to use his official position for personal gain. You stated that 
the public employee in question is not in a position to secure approval of the contract. 

We conclude, therefore, that under the facts you have presented, neither the Ohio Ethics 
Law, Chapter 102. of the Revised Code, nor Section 2921.42 of the Revised Code would prohibit 
an employee of the Division of Parks and Recreation of the Department of Natural Resources 
from entering a bid on a concessions contract with that Division. In addition, if the public 
employee were successful in the bidding process, neither the Ohio Ethics Law nor Section 
2921.42 of the Revised Code would prohibit him from resigning and then contracting with the 
Division of Parks and Recreation for the concessions contract at a state golf course operated by 
the Division. 

The conclusions of this advisory opinion are based on an examination of the facts 
presented. The Ohio Ethics Commission cautions that its advisory opinions may be relied upon 
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only with respect to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised 
Code, and do not address possible violations of other laws or rules. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
1) the Ohio Ethics Law and Section 2921.42 of the Revised Code do not, per se, prohibit an 
employee of the Division of Parks and Recreation of the Department of Natural Resources from 
bidding on a concessions contract with the Division, provided that: a) he is not involved in the 
issuance of the contract; b) he does not use his position to secure approval of the contract; and c) 
the contract procedure is in accordance with Section 1501.091 of the Revised Code; and 2) the 
Ohio Ethics Law and Section 2921.42 of the Revised Code do not, per se, prohibit an employee 
of the Division of Parks and Recreation of the Department of Natural Resources from resigning 
and then contracting with the Division. 
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