
 
 

 

 
  

 
 

 
 

  
 

  

 
  

   
 

 
  

  
 

  

 
   

  
 

 
 

 
  

 

 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 84-006 
April 19, 1984 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a township trustee 
from having an interest in a contract between the township and his private business firm 
to provide equipment and services to the township, unless all the requirements of 
Division (C) are met. 

(2) The exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code does not 
apply to Section 511.13 of the Revised Code. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a township trustee, 
who owns a private business, from: (1) selling equipment to the township; or (2) maintaining a 
service contract with the township that pre-existed his purchase of the business if there is no 
other company within a fifty mile radius that can provide the service for township equipment.  

You stated, by way of history, that a township has purchased equipment and maintained a 
service contract with a particular firm for several years. You stated further that the firm was 
purchased by a township trustee approximately two years ago, and that the township trustee fully 
disclosed his interest to the township. Since that time, the township has maintained a service 
contract with the firm because there are no other companies within a fifty mile radius that can 
provide service for the equipment. You stated that all dealings between the township and the firm 
have been at arm's length. You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes would 
prohibit the township trustee from selling additional equipment to the township or maintaining 
the service contract. 

Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a public official from 
authorizing, or using the authority or influence of his office to secure authorization of a public 
contract in which he, a family member, or a business associate has an interest. Division (A)(4) of 
Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a public official from having an interest in a 
public contract with the political subdivision, agency, or instrumentality with which he is 
connected. This prohibition applies even if the public official refrains from improper use of his 
authority or influence. A township trustee is a "public official" as defined in Division (A) of 
Section 2921.01 of the Revised Code. A purchase or acquisition of equipment or services by the 
township is a "public contract" as defined in Division (E)(1) of Section 2921.42 of the Revised 
Code. The owner of a business is "interested" in the contracts with his firm. Therefore, Division 
(A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a township trustee from authorizing, 
voting, or using the authority or influence of his office to secure approval of a contract between 



 
 

  
  

 
  

 
 

  
  

 
   

 

   
  

  

   
 
 

 
 

   

  
   

    
 

  
   

 
   

  
  

  
  

 
  

Advisory Opinion No. 84-006 
Page 2 

the township and his firm for the purchase of equipment or services. Division (A)(4) of Section 
2921.42 of the Revised Code prohibits a township trustee from having an interest in a contract 
between the township and his firm for the purchase of equipment or services, even if he refrains 
from authorizing, voting, or otherwise using the authority or influence of his office to secure 
approval of the contract. 

Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code provides an exemption from the 
prohibitions of Division (A) if the following criteria are met: 

(1) the subject of the public contract is necessary supplies or services for the political 
subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 

(2) the services are unobtainable elsewhere for the same or lower cost, or are furnished to 
the political subdivision or governmental agency or instrumentality as part of a 
continuing course of dealing established prior to the public servant's becoming associated 
with the political subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 

(3) the treatment accorded the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality is either preferential to or the same as that accorded to other customers or 
clients in similar transactions; and 

(4) the entire transaction is conducted at arms length, with full knowledge by the political 
subdivision or governmental agency or instrumentality involved, of the interests of the 
public servant, a member of his family, or business associate, and the public servant takes 
no part in the deliberations or decision of the political subdivision or governmental 
agency or instrumentality with respect to the public contract. 

In Advisory Opinion No. 83-004, the Commission discussed the requirements of Division 
(C) of Section 2921.42 of the Revised Code: 

These criteria are strictly applied, and the burden is on the public official claiming the 
exemption to demonstrate compliance. It is particularly important that the requirement that the 
goods or services are "unobtainable elsewhere for the same or lower cost" be demonstrated by 
some objective standard. 

Thus, the township trustee must demonstrate that be meets all four criteria before his firm 
can sell new equipment to the township, or maintain the service contract. 

Under the facts presented, it appears that the property or services that are the subject of 
the contract are necessary to the township. In addition, a "continuing course of dealing" was 
established with regard to the existing service contract before the township trustee acquired the 
firm. However, the statute describes a course of dealing established prior to a public official 
taking office, rather than prior to his obtaining an ownership interest in the firm. Although the 
effect may be the same, the statute apparently recognizes only the former situation. Furthermore, 
the Commission has taken a restrictive view of the exemption. In Advisory Opinion No. 82-007, 
the Commission held that the exemption "for services being furnished as part of a 'continuing 
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course of dealing' applies only to services provided during the term of the existing contract." 
Thus, the exemption would no longer apply if the original term of the service contract expired in 
the two years since the ownership interest was acquired. Any renewal would be a "new contract," 
not subject to the exemption. Of course, any subsequent purchase of equipment also would be a 
"new contract." 

Nevertheless, the facts indicate that there is no other company within a fifty mile radius 
of the township that can provide service for township equipment. The statute does not indicate a 
geographic limitation on availability. However, service for equipment should be readily at hand, 
and presumably costs increase as the distance increases. Therefore, the services would be 
"unobtainable elsewhere for the same or lower cost," if it can be demonstrated that they are not 
available from any other source within fifty miles. Therefore, assuming the firm charges the 
same or better prices to the township as to other customers, and the township trustee discloses his 
interest and refrains from participating in deliberations, voting, or otherwise using his authority 
or influence to secure approval of the contract, the exemption would apply. It is less clear 
whether the exemption would apply to the purchase of new equipment, since it possibly could be 
ordered from another source for less cost. 

The Commission does not have the authority to interpret Section 511.13 of the Revised 
Code, which prohibits township trustees from having an interest in contracts entered into by the 
board of township trustees. However, Ohio Attorney General Opinion No. 82-008 interpreted 
this Section in conjunction with Section 2921.42 of the Revised Code. The Attorney General 
declined to apply the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code to 
Section 511.13 of the Revised Code: 

R. C. 511.13 provides an exception to its general prohibition only in those situations 
where the township officer in question is neither an officer nor a director of a corporation which 
is to be party to a proposed contract, but is merely a shareholder of less than five percent of the 
corporation's stock, the value of which does not exceed five hundred dollars (See: 1982 0. A. G. 
No. 8, pp. 26, 29). 

This exception is similar to that contained in Division (B) of Section 2921.42 of the 
Revised Code. There is no exemption similar to that contained in Division (C). 

Thus, it appears that R. C. 511.13 provides a broader prohibition than R. C. 2921.42, 
although it provides no criminal sanctions (See: 1982 O. A. G. No. 8, pp. 26, 30). 

Therefore, Section 511.13 of the Revised Code prohibits a township trustee from having 
an interest in any contract entered into by the board of township trustees, unless the interested 
trustee meets the criteria for a permissible interest specifically set forth in that Section. 

The conclusions of this opinion are based on the facts presented and are rendered with 
regard to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, (1) 
Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a township trustee from having 
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an interest in a contract between the township and his private business firm to provide equipment 
and services to the township, unless all the requirements of Division (C) are met; and (2) the 
exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code does not apply to Section 
511.13 of the Revised Code. 


