
 
 

 

 

 
 

 

 
   

 
  

   

 
 

 
   

   
 

   
  

   
  

  
 

  
 

     
  

 
 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 84-008 
May 24, 1984 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits an employee of a state 
commission from using his official position to secure a finder's fee or other payments 
from a manufacturer of a computer service or its agent that sells the system to the 
commission or other government or private agencies.  

(2) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits an employee of a 
state commission from serving as a member of or consultant to a commission task force 
on computerization or otherwise using the authority or influence of his office to secure 
authorization of a public contract for computer services in which he or a business 
associate has an interest. 

(3) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits an employee of a 
state commission from having an interest in a computer service contract between the 
commission and a manufacturer or its agent with whom he is associated in business.  

(4) Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits an employee of a state 
commission from receiving compensation, other than from the commission, for personal 
services rendered as a consultant on a case, proceeding, application, or other matter 
before any agency of the state, unless the exemption of Division (D) of Section 102.04 is 
applicable. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit an employee of the 
Rehabilitation Services Commission (hereinafter Commission) who is a subscriber to a computer 
service designed for rehabilitation professionals from: (1) receiving a "finder's feel' from the 
manufacturer or its agent if contracts are negotiated with the Commission, any other state 
agency, or a Commission contract agency; (2) receiving fees or payments from the manufacturer 
or its agent for training personnel of the Commission, any other state agency, or a Commission 
contract agency; (3) serving as a vocational consultant on his own time for private practitioners, 
organizations, or Commission contract agencies; (4) providing testimony or assessment of the 
computer service to the Commission or any state agency; (5) serving as a member of or 
consultant to a Commission task force on computerization; (6) using the computer service on his 
own time and expense for clients he serves in the course of his employment; or (7) sharing his 
knowledge and expertise at professional conferences and workshops. 
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You stated, by way of history, that you are employed by the Rehabilitation Services 
Commission, Bureau of Vocational Rehabilitation (hereinafter Bureau), as coordinator of a 
vocational evaluation unit. You stated further that you personally subscribe to a computer service 
designed for vocational rehabilitation professionals and are very enthusiastic about the future of 
this computer technology for enhancing the delivery of vocational rehabilitation services. You 
indicated that you have used the service at your own cost in conjunction with your duties at the 
Commission, and that you have demonstrated the system to the Commission at its request. You 
also indicated that you have engaged in discussions concerning the service with other 
government agencies, professional organizations, or interested parties in the field of vocational 
rehabilitation. In addition, you serve on the Commission task force on computerization, which is 
evaluating a number of potential computer services for use by the agency. You asked whether the 
Ohio Ethics Law and related statutes limit your ability to receive a finder's fee or other fees or 
payments from the manufacturer or its agent, to advocate the system to others, or to use the 
system for business purposes. 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code provides: 

No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance 
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. 

A coordinator of a vocational evaluation unit for the Commission is a "public official or 
employee" as defined in Division (B) of Section 102.01 of the Revised Code, and a "finder's feel' 
or other similar payment is within the definition of "anything of value" in Section 1.03 of the 
Revised Code. Such a fee or payment would not ordinarily accrue to the Commission employee 
in the performance of his official duties. 

Under the facts presented, the coordinator of the vocational evaluation unit began as an 
enthusiastic subscriber to a computer service that he believed to be beneficial to his work in 
vocational rehabilitation. At such time, he had no personal, pecuniary interest in advocating 
computer technology or his particular service to the Commission or other government agencies, 
professional organizations, or contract agencies in the field of vocational rehabilitation. 
However, once he becomes associated with a manufacturer or its agent and receives a "finder's 
feel' or other payment for contracts negotiated or training provided, he develops a personal, 
pecuniary interest in contracts for the computer service. Such a fee or payment for a contract 
with the Commission would have a substantial or improper influence upon him with respect to 
his official duties, particularly with regard to his duties as a member of or consultant to the 
Commission task force on computerization that is considering alternative systems. Thus, 
Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits an employee of the Commission 
from soliciting or receiving finder's fees or other payments from a computer service 
manufacturer or its agent if he is serving on the Commission's computerization task force. 
Furthermore, he is prohibited from using his official position with regard to other government or 
private agencies within his jurisdiction to secure a finder's fee or other payment from a 
manufacturer of a computer service or its agent. 
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Division (A) of Section 2921.42 of the Revised Code provides, in pertinent part: 

No public official shall knowingly do any of the following: 

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest; 

. . . . 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 

A coordinator of a vocational evaluation unit for the Commission is a "Public official" as 
defined in Division (A) of Section 2921.01 of the Revised Code. The purchase or acquisition by 
the Commission or other government agency of a computer service designed for vocational 
rehabilitation is a "public contract" as defined in Division (E)(1) of Section 2921.42 of the 
Revised Code. A person who receives a "finder's feel' or any other payment from the 
manufacturer of a computer service or its agent for a contract negotiated with a government 
agency for purchase of the system or training of personnel would be "interested" in that public 
contract. In addition, the manufacturer or its agent would be a "business associate" for purposes 
of Section 2921.42 of the Revised Code. Thus, Division (A)(1) of Section 2921.42 of the 
Revised Code would prohibit the Commission employee from using the authority or influence of 
his office to secure approval of a contract for computer services in which he or a "business 
associate," the manufacturer or agent, has an interest. Furthermore, he is prohibited from using 
his official position, authority, or influence to secure authorization of a contract with another 
governmental agency, a regulated party, or a contract agency doing business with the 
Commission. 

Even if a public official refrains from using his authority or influence improperly, 
Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits him from having an interest in 
a public contract with the governmental entity with which he is connected. At the state level of 
government, this means that a public official or employee is prohibited from doing business with 
his own agency. Therefore, the public employee is prohibited from receiving a finder's fee or 
having any other interest in a public contract with the Commission or the Bureau. This would 
include any subcontract under a prime contract between the Commission and a contract agency 
(See: Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 82-007). However, he is not prohibited 
from having an interest in a contract with another government agency or any private party, 
provided that he does not use his official position, authority, or influence to secure authorization 
of the contract. 

Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits a public official or 
employee from receiving compensation, other than from the agency with which he serves, for 
personal services rendered in a "case, proceeding, application, or other matter" before any 
agency of the same entity of government, excluding the courts. Thus, a Commission employee is 
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prohibited from receiving compensation for personal services rendered in a transaction or other 
matter involving the Commission, but is not prohibited from selling personal services to private 
practitioners, organizations, or contract agencies, provided that the personal services are not 
rendered as part of a case, proceeding, application, or other matter before any state agency. In 
addition, the Commission employee is not prohibited from rendering personal services for 
compensation on a matter pending before a state agency other than his own, or selling goods or 
services to other state agencies, provided that he meets the exemption of Division (D) of Section 
102.04 of the Revised Code (See: Advisory Opinion No. 82-006). 

Of course, the Ohio Ethics Law and related statutes do not prohibit a coordinator of a 
vocational evaluation unit for the Commission from using his personal computer at his own 
expense and on his own time for Bureau clients. In addition, provided that he has no financial 
interest, he is not prohibited from providing his personal opinion, testimony, or assessment of the 
vocational computer system to the Commission and other agencies upon their request, or from 
sharing his knowledge and expertise at professional conferences and workshops. However, once 
he develops a business relationship with the manufacturer or its agent and has a personal, 
pecuniary interest in contracts for the sale of the computer system, he is subject to the 
prohibitions described above. 

This advisory opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised that: 
(1) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits an employee of a state 
commission from using his official position to secure a finder's fee or other payments from a 
manufacturer of a computer service or its agent that sells the system to the commission or other 
government or private agencies; (2) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code 
prohibits an employee of a state commission from serving as a member of or consultant to a 
commission task force on computerization or otherwise using the authority or influence of his 
office to secure authorization of a public contract for computer services in which he or a business 
associate has an interest; (3) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits an 
employee of a state commission from having an interest in a computer service contract between 
the commission and a manufacturer or its agent with whom he is associated in business; and (4) 
Division (A) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits an employee of a state commission 
from receiving compensation, other than from the commission, for personal services rendered as 
a consultant on a case, proceeding, application, or other matter before any agency of the state, 
unless the exemption of Division (D) of Section 102.04 is applicable. 


