
 
 

 
 

 

  
      
    
    

 
 

 
  

   
      

 
 

     
    
   

 
      

 
 

  
  

 
 

 

   
  

 

 
  

  

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 86-001 
January 16, 1986 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a former assistant 
director of the Department of Insurance from representing a private client before the 
Department or any other public agency for a period of one year after her departure from 
state service on any matter in which she personally participated as a state employee. 

(2) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a former 
assistant director of the Department of Insurance from representing a private client before 
the Department or any other public agency on a matter in which she did not personally 
participate or a new matter that arose after her resignation. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a former assistant 
director of the Department of Insurance, who is a practicing attorney, from serving as a 
consultant to health maintenance organizations filing applications with the Departments of 
Insurance, Health, and Human Services. 

You stated, by way of history, that you are an attorney who was employed as the assistant 
director of the Department of Insurance. You stated further that you were responsible for 
handling matters concerning Blue Cross and Blue Shield, health maintenance organizations 
(hereinafter HMO's), preferred provider organizations, and health insurance and rates. You 
indicated that you recently resigned from the Department of Insurance, and that you seek to serve 
as a consultant to HMO'S. Specifically, you would be consulting on applications for certificates 
of authority under to Section 1742.03 of the Revised Code, which are filed with the Department 
of Insurance and reviewed by the Department of Health. In addition, you would be consulting on 
applications for the following: (1) major modification of operations under Division (C) of 
Section 1742.03 of the Revised Code; (2) evidence of coverage under Section 1742.08 of the 
Revised Code; (3) schedules of rates under Section 1742.09 of the Revised Code; and (4) 
contracts with health care facilities and providers under Section 1742.10 of the Revised Code. 
Finally, you would be consulting with some HMO's applying to the Department of Human 
Services for a federal waiver from certain medicaid requirements. You indicated that you once 
were primarily responsible for HMO'S, but in recent months, the chief of the HMO division has 
taken this responsibility. Thus, the chief usually prepares the memorandum on each application, 
and the superintendent makes the decision concerning approval or disapproval. However, you 
indicated that you occasionally held staff meetings concerning the status of HMO applications, 
approved one HMO application in the absence of the superintendent, and worked with the Office 
of the Attorney General in drafting two orders for a hearing on a proposed denial. Other 
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applications were filed while you were assistant director, but no action had been taken by the 
Department of Insurance at the time of your resignation. You asked whether Division (A) of 
Section 102.03 of the Revised Code would prohibit you from consulting with HMO's regarding 
matters before the Department of Insurance and other state agencies, including applications filed 
before your resignation. 

Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code, the "revolving door" prohibition of 
the Ohio Ethics Law, provides, in pertinent part: 

No present or former public official or employee shall, during his employment or service 
or for twelve months thereafter, represent a client or act in a representative capacity for 
any person on any matter in which he personally participated. 

This provision prohibits: (1) a present or former public official or employee; (2) from 
representing a client or acting in a representative capacity for any person (defined in Section 1.59 
of the Revised Code to include an individual, a corporation, a partnership, association, or other 
similar entity); (3) before any public agency; (4) on any matter in which he personally 
participated as a public official or employee; (5) during government service and for one year 
thereafter (See: Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No. 80-008, 81-002, and 82-002). 
An assistant director of the Department of Insurance is a "public official or employee" as defined 
in Division (B) of Section 102.01 of the Revised Code. A former assistant director is not 
prohibited from selling her general expertise in insurance matters to prospective clients and 
employers. However, she is prohibited from representing a private client before the Department 
of Insurance or any other public agency for a period of one year after her departure from state 
service on any matter on which she personally participated as a state employee. 

Under the facts presented, the former assistant director is serving as a consultant, rather 
than as an attorney. Regardless of this distinction, the real issue is whether the consulting 
relationship involves representation before a public agency. The term "public agency" as defined 
in Division (C) of Section 102.01 of the Revised Code would include the Departments of 
Insurance, Health, and Human Services. For purposes of Division (A) of Section 102.03 of the 
Revised Code, the term "represent" is defined to include "any formal or informal appearance 
before, or any written or oral communication with, any public agency on behalf of any person." 
Clearly, this would include activities ranging from an appearance on behalf of a private client in 
a formal proceeding or meeting to informal "lobbying" of agency personnel by telephone or in 
person. It also includes written communications ranging from formal documents and filings to 
informal letters and notes. Even if the attorney or consultant does not sign the documents, letters, 
or notes, the prohibition would apply if she prepared the communication. If she merely consulted 
with the attorneys or other personnel who prepared the documents, letters, or notes, the 
prohibition would not apply. However, an attorney who engages in such consulting should be 
certain that such conduct is not prohibited by the Code of Professional Responsibility. Such 
questions are within the jurisdiction of the Office of the Disciplinary Counsel, Supreme Court of 
Ohio. 
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The statute defines the term "matter" to include "any case, proceeding, application, 
determination, issue, or question, but does not include the proposal, consideration, or enactment 
of statutes, rules, ordinances, resolutions, or charter or constitutional amendments." This would 
include applications for the following: (1) certificates of authority and notices of modification of 
operations under Section 1742.03 of the Revised Code; (2) evidence of coverage under Section 
1742.08 of the Revised Code; (3) schedules of charges under Section 1742.09 of the Revised 
Code; and (4) contracts with health care facilities and providers under Section 1742.10 of the 
Revised Code. In addition, the request for a federal waiver filed with the Department of Human 
Services is a "matter" for purposes of the prohibition. 

The statute defines personal participation as "decision, approval, disapproval, 
recommendation, the rendering of advice, investigation, or other substantial exercise of 
administrative discretion." Thus, in those cases where the assistant director prepared a 
memorandum for the superintendent recommending approval or disapproval, helped to draft an 
order with the Office of the Attorney General, or approved or disapproved an application, she 
clearly personally participated in those applications for purposes of the prohibition. In addition, 
in those cases where the assistant director exercised supervision or general oversight over agency 
personnel working on an application, she also would be considered to have personally 
participated in those applications for purposes of the prohibition. However, if an application had 
merely been filed, but no administrative action other than to receive the filing had taken place 
prior to her resignation, the assistant director would not be considered to have personally 
participated in the application. Nevertheless, it would create the appearance of impropriety for 
the former assistant director to represent a private client on an application that was pending while 
she was in government service. 

Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a former assistant 
director of the Department from representing a private client before the Department or any other 
public agency on a new matter that arose after her resignation (See: Advisory Opinion No. 84-
005). This would include any new applications filed after the date of her resignation from the 
Department of Insurance. However, some filings, such as service area expansions, involve a 
notice of modification of operations under Division (C) of Section 1742.03 of the Revised Code. 
In addition, filings to request changes in the evidence of coverage under Section 1742.08 of the 
Revised Code, schedules of rates under Section 1742.09 of the Revised Code, and contracts with 
health care facilities and providers under Section 1742.10 of the Revised Code would permit 
changes in the terms or conditions of existing approved applications. Such amendments or 
changes in the terms or conditions under which an HMO operates are not new matters for 
purposes of the statute. Thus, the former assistant director would be prohibited from representing 
a private client on such filings if she personally participated in the original application for a 
certificate of authority, or subsequent amendments or changes. 

The statute prohibits representation before any public agency, not merely before the 
agency with which the former public official or employee served. Thus, the former assistant 
director is prohibited from representing a private client before the Departments of Health and 
Human Services, if the representation is on a matter in which she personally participated. 
Applications filed with the Department of Insurance that are required to be reviewed by the 
Department of Health clearly are the same matter. Therefore, the former assistant director is 
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prohibited from representing a private client before the Department of Health on any application 
in which she personally participated as an employee of the Department of Insurance. However, 
the application for a federal waiver filed with the Department of Human Services is a separate 
and distinct issue from an application with the Department of Insurance. Consequently, the 
prohibition would not apply to representation on such a matter. 

The prohibition of Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code applies for one 
year following departure from government service. Thus, the prohibition would apply to the 
former assistant director for one year from the effective date of her resignation.  

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: (1) 
Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a former assistant director of the 
Department of Insurance from representing a private client before the Department or any other 
public agency for a period of one year after her departure from state service on any matter in 
which she personally participated as a state employee; and (2) Division (A) of Section 102.03 of 
the Revised Code does not prohibit a former assistant director of the Department of Insurance 
from representing a private client before the Department or any other public agency on a matter 
in which she did not personally participate or a new matter that arose after her resignation. 


