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Note from the Ohio Ethics Commission: 

 
Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 86-004 - Determination that a member of a regional 
authority who is a partner in a private law firm is not prohibited from receiving a distributive share of 
partnership profits generated by the representation of a client by another member of the firm on a matter 
before the authority. 

Overruled by  Adv. Op. No. 89-016, which explains that the enactment of R.C. 102.03(E) in 1986 prohibits 
a public official from accepting a distributive share of fees paid by clients for services rendered by business 
partners on matters before his public agency. 

For more information on Overruled and Obsolete Formal Advisory Opinions please see Formal Advisory 
Opinions - OEC (ohio.gov). 

THIS COVER SHEET IS PROVIDED FOR INFORMATION PURPOSES. IT IS NOT AN ETHICS 
COMMISSION ADVISORY OPINION. ADVISORY OPINION NO. 86-004 IS ATTACHED. 

  

https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/89-016.pdf
https://ethics.ohio.gov/advice/formal.html
https://ethics.ohio.gov/advice/formal.html
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8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 86-004 
April 10, 1986 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a member of a 
regional authority who is a partner in a private law firm from voting, authorizing, or 
otherwise using the authority or influence of his office to secure approval of a contract 
between the authority and his firm.  

(2) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a member of a 
regional authority who is a partner in a private law firm from having an interest in the 
profits or benefits of a contract between the authority and his firm. 

(3) Division (C) of Section 102.04 of the Revised Code does not prohibit a member of a 
regional authority who is a partner in a private law firm from receiving a distributive 
share of partnership profits generated by the representation of a client by another member 
of the firm on a case, proceeding, application, or other matter before the authority, 
provided he does not render the services personally. 

(4) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a regional 
authority who is a partner in a private law firm from participating in discussions, voting, 
or otherwise using his official position concerning a matter on which a party is 
represented by a member of his firm. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law or related statutes would prohibit: (1) a regional 
authority from contracting with a private law firm for legal services if a member of the authority 
is a partner in the firm; or (2) other members of the firm from representing private clients on 
matters before the authority. 

You stated, by way of history, that a member of a regional authority is a partner in a 
private law firm. You stated further that the authority seeks to enter a contract with the firm for 
the provision of legal services. In addition, members of the firm seek to represent clients on 
matters before the authority, such as contracts or applications. You asked whether such activities 
would create a conflict of interest. 

Division (A) of Section 2921.42 of the Revised Code provides, in pertinent part: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 
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(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest; 

. . . 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 

A member of a regional authority is a "public official" as defined in Division (A) of 
Section 2921.01 of the Revised Code, since he is an appointed officer of a political subdivision 
of the state. A contract between the authority and a private law firm for the provision of legal 
services is a "public contract" as defined in Division (E)(1) of Section 2921.42 of the Revised 
Code, since it is the purchase or acquisition of legal services by or for the use of the 
governmental entity (See: Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No. 74-001, 79-001, 83-
002, 83-009, and 84-002). A partner in a law firm who receives a distributive share of 
partnership profits obtained by virtue of a contract between his firm and a governmental entity is 
deemed to be interested in the contract, even though he does not personally render the legal 
services (See: Advisory Opinion No. 78-001). Therefore, Division (A)(1) of Section 2921.42 of 
the Revised Code would prohibit a member of a regional authority who is a partner in a private 
law firm from voting, authorizing, or otherwise using the authority or influence of his office to 
secure approval of a contract between the authority and his firm for the provision of legal 
services. In addition, Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code would prohibit 
him from having any interest in the profits or benefits of a public contract between the authority 
and his private law firm. 

Division (C) of Section 102.04 of the Revised Code provides, in pertinent part: 

Except as provided in Division (D) of this Section, no person who is elected or appointed 
to an office of or employed by a county, township, municipal corporation, or any other 
governmental entity, excluding the courts, shall receive or agree to receive directly or 
indirectly compensation other than from the agency with which he serves for any service 
rendered or to be rendered by him personally in any case, proceeding, application, or 
other matter which is before any agency, department, board, bureau, commission, or 
other instrumentality, excluding the courts, of the entity of which he is an officer or 
employee. 

A member of a regional authority is a person appointed to an office of a governmental 
entity. Thus, Division (C) of Section 102.04 of the Revised Code would prohibit a member of a 
regional authority who is a partner in a private law firm from receiving compensation from a 
private client for personal services rendered on a matter before the regional authority, the 
governmental entity with which he serves. However, it would not prohibit him from receiving 
compensation from private clients for personal services rendered on matters before other 
governmental entities. In addition, he would not be prohibited from receiving a distributive share 
of partnership profits generated by personal services of other members of the firm representing 
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clients before the authority, provided that he does not render the personal services (See: 
Advisory Opinion No. 74-009). Of course, this assumes that no contract for legal services exists 
between the authority and the law firm. 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code provides the following: 

No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance 
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. 

A member of a regional authority is a "public official or employee" as defined in 
Division (B) of Section 102.01 of the Revised Code, since he is an appointed officer of a public 
agency (See also: Division (C) of Section 102.01 of the Revised Code). Fees or profits generated 
from a private law practice are within the definition of "anything of value" in Section 1.03 of the 
Revised Code. Such fees or profits would not ordinarily accrue to a member of a regional 
authority in the performance of his official duties, and would be of such character as to manifest 
a substantial and improper influence upon him in the performance of such duties, if he were to 
participate in a matter on which a party is represented by a member of his private law firm. 
Therefore, Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a regional 
authority who is a partner in a private law firm from participating in discussions, voting, or 
otherwise using his official position concerning a matter before the regional authority on which a 
party is represented by a member of his firm. 

This opinion has general application to attorneys serving as public officials or employees 
with all government agencies in state and local government. However, questions concerning the 
conduct of attorneys under the Code of Professional Responsibility are not within the jurisdiction 
of the Ohio Ethics Commission, and should be referred to the Office of the Disciplinary Counsel, 
Supreme Court of Ohio. 

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised that: 
(1) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a member of a regional 
authority who is a partner in a private law firm from voting, authorizing, or otherwise using the 
authority or influence of his office to secure approval of a contract between the authority and his 
firm; (2) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a member of a 
regional authority who is a partner in a private law firm from having an interest in the profits or 
benefits of a contract between the authority and his firm; (3) Division (C) of Section 102.04 of 
the Revised Code does not prohibit a member of a regional authority who is a partner in a private 
law firm from receiving a distributive share of partnership profits generated by the representation 
of a client by another member of the firm on a case, proceeding, application, or other matter 
before the authority provided he does not render the services personally; (4) Division (D) of 
Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a regional authority who is a partner 
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in a private law firm from participating in discussions, voting, or otherwise using his official 
position concerning a matter on which a party is represented by a member of his firm. 


