
 
 

 
 

 

 
  

  

 

 
 

   
 

 

  
  

 
 

  
  

 

 
   

  
  

  
 

 
 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 86-007 
May 15, 1986 

Syllabus by the Commission: 

(1) The Ohio Ethics Law and related statutes do not, per se, prohibit a person who has an 
interest in a private business licensed and regulated by a county board of health from 
serving as a member of the board, but would condition his conduct while serving. 

(2) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a county 
board of health from participating in discussions, voting, or otherwise using his official 
position on a licensing, regulatory, personnel, or other matter before the board which 
benefits his private business or himself. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes would prohibit a member of 
a county board of health from serving or otherwise restrict his conduct if he or a family member 
owns a business that is licensed and regulated by the board. 

You stated, by way of history, that a county board of health is considering candidates for 
membership on the board. You stated further that a number of these candidates or their family 
members own private businesses that are licensed and regulated by the board, including septic 
system installation services, eating establishments, and related businesses. You asked whether a 
board member is prohibited from serving or participating in matters concerning a business 
owned by himself or a family member. You also asked whether he would be prohibited from 
participating in matters concerning the employees who work directly in regulating such 
businesses.  

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code, the "conflict of interest" prohibition of the 
Ohio Ethics Law, provides: 

No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance 
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties.  

A member of a county board of health is a "public official or employee" as defined in 
Division (B) of Section 102.01 of the Revised Code, since he is an appointed officer of a public 
agency. A pecuniary or fiduciary interest in a private business is within the definition of 
"anything of value" in Section 1.03 of the Revised Code. In addition, a licensing, regulatory, or 
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personnel decision by the board of health which benefits a person or his private business would 
also be within the definition. Such things of value would not ordinarily accrue to a member of a 
county board of health in the performance of his official duties, and would be of such character 
as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to any decision or vote 
on a matter concerning a private business in which he has a pecuniary or fiduciary interest. 
Therefore, Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a county 
board of health from participating in discussions, voting, or otherwise using his official position 
to secure anything of value for himself or his private business. 

Of course, the application of this prohibition is dependent upon the facts and 
circumstances of the particular case. However, it is clear that a member of a county board of 
health is prohibited from participating in discussions or voting on any license, regulation, or 
other matter concerning a private business owned by him. In addition, participation in certain 
issues concerning his competitors may present a "conflict of interest," if his private business 
were to benefit from a particular licensing or regulatory decision. Finally, participation in certain 
employee or personnel decisions may present a "conflict of interest," if the matters concern 
employees or personnel responsible for regulating the particular business in which the board 
member has a financial interest. The exact limitations and restrictions on the conduct of a 
particular board member can not be determined without additional facts. However, to avoid 
potential violations or even the appearance of impropriety, a board member who owns a business 
regulated by the county board of health should refrain from participating in discussions, voting, 
or otherwise using his official position on any matter or issue concerning the business or industry 
in which he has a pecuniary or fiduciary interest. If this restriction results in his being unable to 
perform adequately his official duties, it would be necessary to appoint a county board member 
who does not have any interest in a business regulated by or licensed by the agency with which 
he serves. Indeed, as a general rule, it would be preferable to avoid appointing regulated parties 
to the county board of health.  

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a public official from using 
or attempting to use his official position to secure anything of value for himself. It does not apply 
to things of value accruing to a family member or business associate, provided the public official 
does not benefit personally. However, it would create the appearance of impropriety for a 
member of a county board of health to participate in discussions or vote on matters concerning 
the licensing or regulation of a business owned by a family member or business associate, even 
though he has no personal financial interest. This would be consistent with Division (A)(1) of 
Section 2921.42 of the Revised Code, which prohibits a public official from participating in 
discussions, voting, or otherwise using the authority or influence of his office to secure approval 
of a public contract in which he, a family member, or a business associate has an interest. 

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) The Ohio Ethics Law and related statutes do not, per se, prohibit a person who has an interest 
in a private business licensed and regulated by a county board of health from serving as a 
member of the board, but would condition his conduct while serving; and (2) Division (D) of 
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Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a county board of health from 
participating in discussions, voting, or otherwise using his official position on a licensing, 
regulatory, personnel, or other matter before the board which benefits his private business or 
himself. 


