
 
 

 
 

 

 
 

  
  

  
  

 
  
   
  

  
  

 
  

  

 
 

 
  

   
  

  
 

    
  

   
 

   
 

e 
OHIO ETHICS COMMISSION 

THEATLASBUILDING 1200 
8 EAST LONG STREET, SUITE -

COLUMBUS, OHIO 43216-2940 
(614) <466-7090 

Advisory Opinion Number 87-004 
June 18, 1987 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits the former director of 
the Department of Development, for twelve months after leaving public service, from 
representing his new employer before the Department of Development or other public 
agency on any matter in which he personally participated while director of the 
Department, including a grant which he had previously recommended be awarded to the 
firm by which he was later employed. 

(2) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits the director of the 
Department of Development from seeking employment with any firm that has an 
application for a grant pending before the Department, unless he is able to withdraw from 
consideration of the application, and from acting upon, or otherwise using his official 
position with regard to any application for assistance from a firm with which he is 
seeking or negotiating employment. 

(3) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits the director of the 
Department of Development from using the authority or influence of his position to 
secure anything of value for a firm from which he has accepted an offer of employment. 

(4) Division (A)(3) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits the former director 
of the Department of Development, for a period of one year after leaving state service, 
from receiving compensation for serving in a position which would not have been created 
but for the award of a grant authorized by him. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Laws and related statutes prohibit the former director 
of the Department of Development from serving as president and chief executive officer of an 
enterprise which received a grant from the Department of Development during the director's 
tenure. 

You stated, by way of history, that you are currently the director of the Department of 
Development (hereinafter Department), but that you will soon resign to accept a position with a 
private organization. During your tenure as the director of the Department, the Industrial 
Technology and Enterprise Advisory Board (hereinafter ITEAB) reviewed and recommended 
that a grant be awarded to this organization, and a grant was subsequently awarded from the 
Department. 
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Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code provides, in pertinent part: 

No present or former public official or employee shall, during his public employment or 
service or for twelve months thereafter, represent a client or act in a representative 
capacity for any person on any matter in which he personally participated as a public 
official or employee through decision, approval, disapproval, recommendation, the 
rendering of advice, investigation, or other substantial exercise of administrative 
discretion. . . - As used in this division, "matter" includes any case, proceeding, 
application, determination, issue, or question, but does not include the proposal, 
consideration, or enactment of statutes, rules, ordinances, resolutions, or charter or 
constitutional amendments. As used in this division, "represent" includes any formal or 
informal appearance before, or any written or oral communication with, any public 
agency on behalf of any person. Nothing contained in this division shall prohibit, during 
such period, a former public official or employee from being retained or employed to 
represent, assist, or act in a representative capacity for the public agency by which he was 
employed or on which he served. This division shall not be construed to prohibit the 
performance of ministerial functions, including, but not limited to, the filing or 
amendment of tax returns, applications for permits and licenses, incorporation papers and 
other similar documents. 

As summarized in Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 87-001, Division (A) 
"does not prohibit a former public official or employee from seeking or accepting employment in 
the private sector. It prohibits a present or former public official or employee from representing 
private clients, including a new employer, before his former agency or any other public agency, 
on any matter in which he personally participated, during government service and for a period of 
one year thereafter." 

A "public official or employee" is defined for purposes of Chapter 102. of the Revised 
Code to include any person who is appointed to an office or is an employee of any department of 
the state. See R.C. 102.01 (B) and (C). The director of the Department of Development is 
appointed by the Governor, with the advice and consent of the Senate, see R.C. 121.03 (A)(10), 
to administer the Department of Development, which is an administrative department created 
within state government, see R.C. 121.02(O). Thus, the director of the Department of 
Development is a "public official or employee" for purposes of Chapter 102. of the Revised 
Code, and is subject to the prohibition of Division (A) of Section 102.03. 

Pursuant to R.C. Section 122.33(C), the director of the Department is charged with 
administering the Thomas Alva Edison grant program. The enterprise by which the director will 
be employed received the grant in question under this program. Section 122.30 of the Revised 
Code sets out in greater detail the procedure by which grants are awarded, providing that the 
director shall receive applications for assistance under Sections 122.28 to 122.36 of the Revised 
Code, and forward them with necessary supporting information to the ITEAB, which has been 
created pursuant to Section 122.29 of the Revised Code. The ITEAB shall make 
recommendations to the director as to such applications for assistance. The director shall receive 
the ITEAB's recommendation, and make a final determination whether to approve an application. 
He must then transmit any determination to approve assistance to the Controlling Board for its 
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review and decision as to whether to approve the assistance. A grant made under the Thomas 
Alva Edison program must be in conjunction with a contribution made by a cooperating 
enterprise or by an educational institution or related entity. R.C. 122.33 (C)(3). No grant shall 
exceed the contribution made by the cooperating enterprise, educational institution, or related 
entity. Id. 

It is apparent from the foregoing that the director of the Department personally 
participates in the awarding of grants under the Thomas Alva Edison grant program through 
decision, approval, disapproval, recommendation, the rendering of advice, investigation, and 
other substantial exercise of administrative discretion. It is the understanding of the Commission 
that the director, in fact, did so participate in the awarding of the grant to the enterprise by which 
he will be employed. Thus, Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits him for 
a period of one year after leaving the Department from representing his employer or any other 
person before the Department or other public agency on the grant awarded by the Department to 
his employer or on any other matter in which he personally participated as director. However, it 
does not prohibit the director from representing his new employer on matters in which he did not 
participate or on any matters arising after his resignation. See Advisory Opinions No. 86-006 and 
87-001. 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code reads: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or influence 
of his office or employment to secure anything of value or the promise or offer of 
anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties. 

Prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 300, 116th Gen. A. (1986) (eff. September 17, 
1986, Division (D) of Section 102-03 prohibited a public official or employee from using his 
official position to secure anything of value for himself if the thing of value were of such 
character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his duties. 
Am. Sub. H.B. 300 amended Division (D), however, to delete the requirement that the thing of 
value be for the public official or employee himself. 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code has been interpreted as prohibiting a 
public official or employee from seeking employment with firms that appear before, or are 
regulated by, his agency unless he withdraws from consideration of any matter involving the 
firm with which he has had contact regarding possible employment. See Advisory Opinions No. 
77-003, 82-002, and 87-001. Thus, the director would be prohibited from seeking employment 
with any firm that had an application for assistance pending before the Department, unless he 
were able to withdraw from consideration of the application. 

Similarly, the Commission concluded in Advisory Opinion No. 86-006 that Division (D) 
of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a public official or employee from making 
recommendations to his public agency or otherwise using his official position with regard to any 
company with which he is seeking or negotiating employment. Therefore, the director would be 
prohibited from acting upon, or otherwise using his official position with regard to, any 
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application for assistance from a firm with which he is seeking or negotiating employment. 
Further, although the director has already secured employment outside of the Department, 
anything of value or benefit to his future employer is of such character as to manifest a 
substantial and improper influence upon him with respect to his duties. Therefore, Division (A) 
of Section 102.03 of the Revised Code prohibits him from using the authority or influence of his 
position with the Department from securing anything of value for the enterprise with which he 
has accepted an offer of employment. 

Division (A)(3) of Section 2921.42 of the Revised Code provides that no public official 
shall knowingly: 

During his term of office or within one year thereafter, occupy any position of profit in 
the prosecution of a public contract authorized by him or by a legislative body, 
commission, or board of which he was a member at the time of authorization, and not let 
by competitive bidding or let by competitive bidding in which his is not the lowest and 
best bid. 

"Public official" is defined for purposes of Chapter 2921. in Division (A) of Section 
2921.01 of the Revised Code to include any appointed officer or employee of the state. 
Therefore, the director of the Department of Development is subject to the prohibitions of 
Division (A)(3) of Section 2921.42 of the Revised Code. As used in Section 2921.42, a "public 
contract" is defined in Division (E) of that section to include the purchase or acquisition, or a 
contract for the purchase or acquisition of property or services by or for the use of the state. The 
Commission has consistently concluded that grants awarded by governmental agencies are 
"public contracts," as defined in Division (E) of Section 2921.42 of the Revised Code, since a 
grant is the purchase or acquisition of services by or for the use of the governmental agency. See 
Advisory Opinions No. 82-004, 85-002, and 87-003. See also Sections 122.30 and 122.33 of the 
Revised Code. Thus, the Director is prohibited during his term of public service, and for one year 
after leaving public service, from occupying a position of profit in the prosecution of a grant or 
other public contract which was authorized by him and which was not let by competitive 
bidding, or, where let by competitive bidding, was not the lowest and best bid. In this instance, 
the grant was not let by competitive bidding. Further, as set forth above, Section 122.30 provides 
that both the director of the Department and the Controlling Board must approve an application 
for assistance before a grant may be awarded under that section and Section 122.33. In this 
instance, the grant could not have been awarded to the enterprise without the director's approval. 
The director is, therefore, deemed to have "authorized" the grant for purposes of R.C. 2921.42 
(A)(3), and is prohibited under that section from occupying a position of profit in the prosecution 
of the grant for a period of one year after leaving public service. 

You have indicated that the enterprise has stated that none of the moneys awarded under 
the grant would be used by the enterprise for payment of the individuals compensation. Rather, 
such compensation would be paid from private funds contributed to the enterprise. See R.C. 
122.33 (C)(3). The enterprise has also stated that the funds received and used to compensate the 
individual during his first twelve months of employment would not be utilized by the enterprise 
for purposes of matching the grant moneys under R.C. 122.33 (C)(3). However, the facts 
presented indicate that the establishment and operation of the enterprise in question were 
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dependent upon the receipt of the grant which was authorized by the director. The position of 
president and chief executive officer of the enterprise would not have been created but for the 
award of the grant moneys. Therefore, the director is prohibited by R.C. 2921.42 (A)(3) from 
receiving any compensation or other profit for serving in such position with the enterprise, 
regardless of whether such compensation would be paid from funds other than grant or matching 
funds. This prohibition is in effect for a period of one year after the director leaves state service. 

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits the former director of the 
Department of Development, for twelve months after leaving public service, from representing 
his new employer before the Department of Development or other public agency on any matter 
in which he personally participated while director of the Department, including a grant which he 
bad previously recommended be awarded to the firm by which he was later employed; (2) 
Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits the director of the Department of 
Development from seeking employment with any firm that has an application for a grant pending 
before the Department, unless he is able to withdraw from consideration of the application, and 
from acting upon, or otherwise using his official position with regard to any application for 
assistance from a firm with which he is seeking or negotiating employment; (3) Division (D) of 
Section 102.03 of the Revised Code prohibits the director of the Department of Development 
from using the authority or influence of his position to secure anything of value for a firm from 
which he has accepted an offer of employment; and (4) Division (A)(3) of Section 2921.42 of the 
Revised Code prohibits the former director of the Department of Development, for a period of 
one year after leaving state service, from receiving compensation for serving in a position which 
would not have been created but for the award of a grant authorized by him. 


