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Syllabus by the Commission:

Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibit a member of a
county board of mental retardation and developmental disabilities, and the
superintendent, an administrative official, or case manager employed by the board, from
serving, or using the authority or influence of his public office or employment to secure a
position, as trustee, officer, or employee of a residential service provider, regardless of
whether the county board has contracted with the residential service provider.

E i e

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a member of a
county board of mental retardation and developmental disabilities (hereinafter county board)
from serving as a member of the board of trustees or as an administrative official of a residential
service provider. You have also asked whether the superintendent (the board's administrator),
other administrative officials, or case managers employed by a county board of mental
retardation and developmental disabilities may serve as a member of the board of trustees of a
residential service provider. You have asked that the above questions be considered in situations
where a contract exists between the county board of mental retardation and developmental
disabilities and residential service provider, and where no contract exists between the two
agencies.

Your questions will first be discussed in the situation where no contract exists between
the county board and the residential service provider.

Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code read as follows:

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or
influence of his office or employment to secure anything of value or the promise or offer
of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper
influence upon him with respect to his duties.

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is of such
a character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to
his duties.

A "public official or employee™ is defined for purposes of R.C. Chapter 102. to include
any person who is appointed to an office or who is an employee of a county. See R.C. 102.01(B)
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and (C). A board of mental retardation and developmental disabilities is a county board. See R.C.
5126.02. Further, a member of a county board of mental retardation and developmental
disabilities is appointed to an office of the county. See R.C. 5126.02; Advisory Opinions No. 75-
008 and 81-003. Therefore, members and employees of county boards of mental retardation and
developmental disabilities are subject to the prohibitions of R.C. 102.03(D) and (E). See Ohio
Ethics Commission Advisory Opinion No. 81-003.

The duties of a county board are set forth in Section 5126.05 of the Revised Code and
include: (1) the assessment of facility and service needs of the mentally retarded and
developmentally disabled residents of the county and of former residents who have been placed
in residential facilities pursuant to R.C. 5123.18; (2) the planning and setting of priorities based
on available funds for the provision of facilities and services to meet the needs of county
residents with mental retardation or developmental disabilities and of former residents who have
been placed in residential facilities pursuant to R.C. 5123.18; (3) the coordination, monitoring,
and evaluation of existing services and facilities; (4) ensuring that residential services are
available according to the plan and priorities developed by the board based on available funds;
and (5) the requirement of individual habilitation plans for clients and eligible unserved clients.
The board must also provide case management services, see R.C. 5126.05(M), including the
monitoring of all residential placements in licensed facilities to ensure that clients are receiving
all necessary and mandated services and are residing in the least restrictive environment. See
Ohio Administrative Code Rule 5123:2-1-11.

R.C. 5123.04 further provides that a county board must, under rules adopted by the
Department of Mental Retardation and Developmental Disabilities (hereinafter MRDD), receive
and review all proposals for the development of residential services that are submitted to it, and
must, if the proposals are acceptable to it, recommend to MRDD providers for the development
of residential services within the county. MRDD then approves such proposals based upon the
county boards’ recommendations and the availability of funds. See Ohio Administrative Code
Rule 5123:2-16-01.

As set forth above, R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a county board member or employee
from soliciting, accepting, or using the authority or influence of his office or employment to
secure anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper
influence upon him with respect to his duties. In Advisory Opinion No. 86-007, the Ethics
Commission concluded that a pecuniary or fiduciary interest in a private enterprise is within the
definition of "anything of value," as used in R.C. 102.03. A trustee or officer of a nonprofit
corporation holds a fiduciary interest in that corporation. See generally Advisory Opinion No.
87-003. Employment with an agency is also deemed to be "anything of value™ for purposes of
R.C. 102.03. See Advisory Opinions No. 77-003, 77-006, and 82-002. The Ethics Commission
has also field that a public official or employee is prohibited from soliciting, accepting, or using
his authority or influence to secure, anything of value from a party that is interested in matters
before, regulated by, or doing or seeking to do business with, the public agency with which the
official or employee serves. See Advisory Opinions No. 80-004, 84-009, 86-008, and 86-011.
Thus, a public official or employee is prohibited from soliciting, accepting, or using the authority
or influence of his office or employment to secure a position as a trustee, officer, or employee of
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an agency which is interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business
with, the public entity with which the official or employee serves.

The Ethics Commission has consistently held that public officials and employees are not
prohibited by the Ohio Ethics Law from holding outside, private positions so long as no actual
conflict of interest exists between the officials or employee's public and private positions. See
Advisory Opinions No. 85-006 and 86-008. If, however, a public officials or employee's private
position could impair his independence of judgment with regard to his official decisions and
responsibilities, and thus, is of such a character as to manifest a substantial and improper
influence upon him, the public official or employee is prohibited from holding such private
position. See Advisory Opinions No. 84-009 and 85-006. See also Advisory Opinions No. 77-
006, 86-007, and 86-008.

In this instance, it is clear that residential service providers are interested in matters
before county boards of mental retardation and developmental disabilities. Residential service
providers are interested in the plans and priorities set by county boards for the provision of
various facilities and services, which include residential services, in the coordination,
monitoring, and evaluation of existing residential services, and in the county board's provision of
case management services, which includes the monitoring of residential placements to ensure
that clients are receiving all necessary and mandated services, and are residing in the least
restrictive environment. Residential service providers are also interested in the county board's
review of plans for the development of residential services and its recommendation of providers
for the services.

It is apparent from the statutes outlining the duties of a county board that a county board
and residential service provider may often stand in adversarial positions. County boards must
monitor and evaluate residential service providers, and plan and set priorities among all services
providers, based upon available funds. County boards must also review proposals for the
development of residential services and recommend providers therefor. A member,
superintendent, administrative official, or case manager serving with a county board who also
served as a trustee, officer, or employee of a residential service provider would have an inherent
conflict of interest or divided loyalties such that his independent and objective judgment with
regard to carrying out the decisions and responsibilities of the county board would be impaired.

In light of the foregoing, Divisions (D) and (E) of Section 102.03 prohibit a member of a
county board of mental retardation and developmental disabilities and the superintendent,
administrative officials, and case managers employed by the county board from serving, or using
their authority or influence to secure a position, as a trustee, officer, or employee of a residential
service provider.

You have also asked that your questions be considered in the situation where the county
board and residential service provider have contracted. See R.C. 5126.05 (authorizing a county
board to contract with an agency or organization to provide facilities, programs, and services).
Section 5126.03 addresses the ability of county board members and employees to serve with
contract agencies.
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Division (B) of Section 5126.03 states:

A person may not serve as a member of a county board of mental retardation and
developmental disabilities when either he or a member of his immediate family is a board
member of a contract agency of that county board unless there is no conflict of interest.
In no circumstance shall a member of a county board vote on any matter before the board
concerning a contract agency of which he or a member of his immediate family is also a
board member or an employee. All questions relating to the existence of a conflict of
interest shall be submitted to the local prosecuting attorney and the Ohio ethics
commission for resolution.

Division (B) of Section 5126.03 prohibits a county board member from serving as a
board member of a contract agency of the county board, "unless there is no conflict of interest."
The Ethics Commission is authorized to determine whether a conflict of interest exists under
Chapter 102. or Sections 2921.42 or 2921.43 of the Revised Code. See Advisory Opinion No.
81-003.

As discussed above, a member of a county board would have a conflict of interest under
R.C. 102.03(D) and (E) if he also served on the board of trustees of a residential service
provider. Further, R.C. 2921.42(A)(4) prohibits a public official from having an interest in the
profits or benefits of a public contract entered into by or for the use of the political subdivision
with which he is connected. As concluded in Advisory Opinion No. 81-003, "a contract agency
board member's fiduciary or pecuniary interest in the contract agency constitutes a conflict of
interest with respect to his duties as a member of the [county] board,” and therefore, R.C.
5126.03(B) prohibits a board member of a contract agency from serving on the county board.
See also R.C. 102.03(A); R.C. 102.04(C).

Division (C) of Section 5126.03 states that:

No employee of an agency contracting with a county board of mental retardation and
developmental disabilities or member of the immediate family of such an employee shall
serve as a board member or an employee of the county board unless the county board
passes a resolution establishing the eligibility of such person for appointment.

Thus, R.C. 5126.03(C) prohibits a member or employee of a county board from serving
as an employee of a contract agency unless the county board passes a resolution establishing the
eligibility of such person for appointment. However, regardless of whether a county board passes
a resolution establishing the eligibility of an administrative official of a residential service
provider to serve as a county board member, R.C. 102.03, as discussed above, otherwise
prohibits such appointment.

Division (E) of Section 5126.03 states:

A county board of mental retardation and developmental disabilities shall not contract
with an agency whose board includes . . . an employee of the same county board.
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R.C. 5126.03(E), thus, prohibits an employee of a county board from serving on the
board of a residential service provider where a contract exists between the county board and
service provider. However, as discussed above, R.C. 102.03 prohibits the superintendent,
administrative officials, and case managers, employed by a county board from serving on the
board of a residential service provider, even where no contract exists between the two agencies.

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising
under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.43, and 5126.03 of the Revised Code, and does
not purport to interpret other laws or rules.

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that
Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibit a member of a county
board of mental retardation and developmental disabilities, and the superintendent, an
administrative official, or case manager employed by the board, from serving, or using the
authority or influence of his public office or employment to secure a position, as trustee, officer,
or employee of a residential service provider, regardless of whether the county board has
contracted with the residential service provider.
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