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OHIO ETHICS COMMISSION 

THEATLASBUILDING 1200 
8 EAST LONG STREET, SUITE -

COLUMBUS, OHIO 43216-2940 
(614) <466-7090 

Advisory Opinion Number 87-007 
August 14, 1987 

Syllabus by the Commission: 

(1) Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code do not prohibit a public 
official or employee from soliciting, accepting, or using the authority or influence of his 
office or employment to secure travel expenses from a party which is doing business with 
his agency, where the requirement that trips be provided by the party to officers or 
employees of the public agency for the purpose of conducting official business is 
included in the public agency's bid specifications, and ultimately in the contract executed 
between the party and the public agency; 

(2) Division (F) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a party from 
promising or giving travel expenses to a public official or employee of a public agency 
with which it is doing business, where the requirement that trips be provided by the party 
to officers or employees of the public agency for the purpose of conducting official 
business is included in the public agency's bid specifications, and ultimately in the 
contract executed between the party and the public agency. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Laws and related statutes prohibit officials and 
employees of the Ohio Lottery Commission from receiving travel expenses from parties which 
are doing business with the Commission where such expenses are paid pursuant to contract. 

By way of history, you state that the Lottery Commission sells a marketing-oriented 
product, the vendors of which are generally located out-of-state. As a result, the Lottery 
Commission, in promulgating bid specifications, will include a requirement that a certain number 
of roundtrip flights be provided to Commission officers and employees, so that they may 
approve the quality of the product or discuss contractual matters. After the successful bidder is 
chosen, this matter becomes a term of the contract executed between the Commission and the 
vendor. When Commission officers and employees find it necessary to visit the vendor's 
headquarters, the vendor will purchase airline tickets, and make them available to the officers or 
employees. You wish to know whether the receipt of such travel expenses by officers or 
employees of the Lottery Commission would violate the Ohio Ethics Law. 

Divisions (D), (E), and (F) of Section 102.03 of the Revised Code provide as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence of his office or employment to secure anything of value or the promise or offer 
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of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is of such 
a character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to 
his duties. 

(F) No person shall promise or give to a public official or employee anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper influence upon him 
with respect to his duties. 

The term "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102.03 to include 
any person who is appointed to an office, or is an employee of, any commission of the state. See 
R.C. 102.01(B) and (C). The Lottery Commission is established as a commission within state 
government. See R.C. 3770.01. Thus, officers and employees of the Commission are "public 
officials and employees" for purposes of R.C. 102.03. 

The Ohio Ethics Commission has determined that travel, meal, and lodging expenses fall 
within the meaning of "anything of value," as that term is used in Section 102.03, and that the 
receipt of travel, meal, and lodging expenses from a party who is interested in, regulated by, or 
doing or seeking to do business with a public officials or employee's agency would be of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence upon a public official or employee 
with regard to his duties; the Commission has concluded, consequently, that Divisions (D) and 
(E) of Section 102.03 prohibit a public official or employee from soliciting, accepting, or using 
the authority or influence of his position to secure travel, meal, and lodging expenses if such 
expenses are paid by a party that is interested in matters before, regulated by, or doing or seeking 
to do business with the agency with which he serves. See Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinions No. 80-004, 84-010, and 86-011. Furthermore, Division (F) of Section 102.03 prohibits 
parties who are interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business with 
a public agency from promising or giving travel, meal, and lodging expenses to an official or 
employee of that agency. See Advisory Opinion No. 87-005. 

Your question involves the receipt of travel expenses by Commission officers and 
employees from parties who are doing business with the Lottery Commission. In this instance, 
however, the requirement that roundtrip flights be provided by such parties is included by the 
Commission in its bid specifications, and subsequently, as a term of the contracts executed 
between the Commission and successful bidders. It is apparent that parties, in submitting a bid to 
the Commission, will include the cost of the trips in their proposals, and that such expenses are a 
cost included in the final contract price. Therefore, the travel expenses are a cost for which the 
Commission pays consideration. Ultimately, it is the Commission which bears the cost of the 
trips. Under these circumstances, the travel expenses are not of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence upon a Lottery Commission officer or employee. Therefore, 
Divisions (D) and (E) do not prohibit an officer or employee of the Lottery Commission from 
soliciting, accepting, or using his authority or influence to secure such travel expenses. Further, 
Division (F) does not prohibit a vendor from promising or giving such expenses to a 
Commission officer or employee. 
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In reaching these conclusions, it is presumed, of course, that the purpose of the trips is to 
conduct official business and that no recreational or other personal purpose is served by the trip. 
The receipt of such expenses must be limited to that amount which is essential to the officers' or 
employees' travel. 

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code do not prohibit a public official 
or employee from soliciting, accepting, or using the authority or influence of his office or 
employment to secure travel expenses from a party which is doing business with his agency, 
where the requirement that trips be provided by the party to officers or employees of the public 
agency for the purpose of conducting official business is included in the public agency's bid 
specifications, and ultimately in the contract executed between the party and the public agency; 
and (2) Division (F) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a party from 
promising or giving travel expenses to a public official or employee of a public agency with 
which it is doing business, where the requirement that trips be provided by the party to officers 
or employees of the public agency for the purpose of conducting official business is included in 
the public agency's bid specifications, and ultimately in the contract executed between the party 
and the public agency. 


