
 
 

 
 

 

 

 
  

  

  
 

   
 

  
    

    
  

 

  
   

  
 

 
  

 
  

 
 

     
 

 
 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 88-006 
September 1, 1988 

Syllabus by the Commission: 

(1) A city officer or employee is prohibited by Division (A)(4) of Section 2921.42 of the 
Revised Code from purchasing real property from the city under a land reutilization 
program, where he would be required by the city to construct an improvement upon the 
property or otherwise use such property for a specific purpose, unless all of the criteria 
for the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code are met; 

(2) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city officer or 
employee from voting, discussing, deliberating, or otherwise using his official authority 
or influence, formally or informally, to secure real property from the city under a land 
reutilization program; 

(3) Division (A)(3) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city officer or 
employee whose approval is necessary to the sale of real property by the city under a land 
reutilization program, or who serves as a member of a legislative body, board or 
commission which must approve the sale, from purchasing such property where there is 
no competitive bidding process. 

* * * * * * 

You have asked whether city employees are prohibited by the Ohio Ethics Law and 
related statutes from participating in the city's Land Reutilization Program. You have stated that 
the city has approximately 1800 vacant lots which have been acquired through real estate tax 
foreclosure proceedings, and which are available for sale to the public at fair reuse value 
pursuant to the requirements of state law. Under the program, an interested buyer must submit a 
proposal to the city specifying the purpose for which the property would be used. An appraisal is 
then made of the property, and the city and applicant agree upon a purchase price within a 
specified range; such price is dependent upon the proposed use and any previous efforts the 
applicant had made to maintain the property. Each transaction is reviewed by the Neighborhood 
Advisory Council, which is composed of city officials and employees and area residents, and 
must be approved by the city planning commission, city council, and the board of control. Upon 
approval, the buyer executes a purchase agreement with the city agreeing to pay the purchase 
price, to use the property in accordance with his proposal, and to observe all requirements 
imposed by the city as to the payment of real estate taxes, and maintenance and use of the 
property. You question whether city employees are prohibited from purchasing property from the 
city under this Program. 
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Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code provides: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: . . . 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 

The term "public official" is defined for purposes of R.C. 2921.42 to include any elected 
or appointed officer, or employee of a political subdivision. See R.C. 2921.01(A). Therefore, city 
officers and employees are subject to the prohibitions of R.C. 2921.42. See Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinions No. 80-007, 84-011, and 85-002. 

The term "public contract" is defined for purposes of R.C. 2921.42 in Division (E) of that 
section, to include the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition of 
property or services by or for the use of a political subdivision. In Advisory Opinion No. 83-006, 
the Ethics Commission held that the sale of property by a city is not a "public contract" as 
defined in Division (E) of Section 2921.42 since it is not the purchase or acquisition of property 
or services by the city. But cf. Advisory Opinion No. 88-003 (holding that the purchase or 
acquisition of real property by a political subdivision is a "public contract" under R.C. 
2921.42(E)). The specific question addressed in Advisory Opinion No. 83-006 was whether city 
employees were prohibited from purchasing unclaimed items at a public police auction. While 
purchasers of items at the auction paid money to the city as consideration for the items, there is 
no indication that they were further required to render any property or service in exchange for the 
items. 

In this instance, however, the city is selling property it owns to purchasers who agree to 
pay a purchase price, but who also agree to construct improvements upon the vacant lots, or to 
otherwise utilize them for a specific and useful purpose. The city is, therefore, acquiring 
community development and revitalization services through its sale of the vacant lots. See 
generally Advisory Opinions No. 83-005 and 84-011. Consequently, the sale of vacant lots by 
the city to purchasers under the Land Reutilization Program is a "public contract" since the city 
is acquiring services from the purchasers. R.C. 2921.42(A)(4) would prohibit all city officers and 
employees from purchasing property from the city under the Land Reutilization Program. See 
generally Advisory Opinion No. 87-002. 

Division (C) of Section 2921.42 does, however, provide an exception to the prohibition 
of Division (A)(4), and reads as follows: 

(C) This section does not apply to a public contract in which a public servant, member of 
his family, or one of his business associates has an interest, when all of the following 
apply: 

(1) The subject of the public contract is necessary supplies or services for the political 
subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 
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(2) The supplies or services are unobtainable elsewhere for the same or lower cost, or are 
being furnished to the political subdivision or governmental agency or instrumentality as 
part of a continuing course of dealing established prior to the public servant's becoming 
associated with the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
involved; 

(3) The treatment accorded the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality is either preferential to or the same as that accorded other customers or 
clients in similar transactions; 

(4) The entire transaction is conducted at arm's length, with full knowledge by the 
political subdivision or governmental agency or instrumentality involved, of the interest 
of the public servant, member of his family, or business associate, and the public servant 
takes no part in the deliberations or decision of the political subdivision or governmental 
agency or instrumentality with respect to the public contract. 

Division (C)(2) requires that a public official show that the goods or services he is 
offering to sell are unavailable elsewhere for the same or lower cost. Under the Land 
Reutilization Program, the city sets the value of the property to be sold within a specified range, 
and the actual purchase price is based on several factors including the proposed use of the 
property and previous efforts of the applicant to maintain the lot. Therefore, it would be difficult 
for a city official or employee to be able to demonstrate by some objective criteria that his 
services are unavailable elsewhere for the same or lower cost, except where all interested and 
eligible applicants, who are not city officials or employees, have been considered, and where 
appropriate, authorized to purchase property, and property still remains for sale. See generally 
Advisory Opinion No. 84-011. 

You have indicated that preference is given under the Program to adjacent land owners. If 
it can objectively be demonstrated that this criterion is a valid and proper consideration and 
reasonably furthers the Program's purposes and goals, then a city official or employee who is an 
adjacent landowner may properly purchase property before others who are not adjacent 
landowners are given an opportunity to purchase property. See generally Advisory Opinion No. 
88-001. If adjacent landowners are not interested in purchasing a lot, preference is then given 
under the Program to proposals for new construction. Again, if it can objectively be shown that 
this criterion reasonably advances the goals of the Program, then a city official or employee who 
proposes to construct a new improvement upon the land may purchase the property before others 
who do not propose new construction are given an opportunity to purchase. If, however, a city 
official or employee does not fall within either preferred status, he may not participate in the 
Program until all other interested applicants have been considered, and where appropriate, 
served. 

Assuming that the criteria for the exemption of Division (C) can be established, so that a 
city officer or employee may purchase property under the Land Reutilization Program, the city 
official or employee would, nevertheless, still be subject to Division (A)(1) of Section 2921.42, 
which prohibits a public official from authorizing or employing the authority or influence of his 
office to secure authorization of a public contract in which he has an interest. Therefore, a city 
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official or employee would be prohibited by R.C. 2921.42(A)(1) from voting, discussing, 
deliberating, or otherwise using his official authority or influence, formally or informally, to 
secure for himself property under the Program. See also R.C. 2921.42(C)(4) (set forth above). 

City officers and employees who are required to authorize any sale of property under the 
Land Reutilization Program or who serve on a board or commission which is so required, are 
also subject to Division (A)(3) of Section 2921.42 of the Revised Code, which provides that no 
public official shall knowingly: 

During his term of office or within one year thereafter, occupy any position of profit in the 
prosecution of a public contract authorized by him or by a legislative body, commission, or 
board of which he was a member at the time of authorization, and not let by competitive bidding 
or let by competitive bidding in which his is not the lowest bid. 

A public contract will be deemed to have been "authorized" by a public official, 
legislative body, board or commission for purposes of R.C. 2921.42(A)(3), where the public 
contract could not have been awarded without the public officials or entity's approval. See 
Advisory Opinion No. 87-004. While the city does conduct a selection process for applicants 
interested in obtaining property under the Land Reutilization Program, the city does not conduct 
a competitive bidding process. R.C. 2921.42(A)(3) would, therefore, prohibit a city officer or 
employee whose approval is necessary to the sale of a lot, or who serves on a legislative body, 
board or commission which must approve the sale, from purchasing property under the Program. 
A member of a legislative body, board or commission is bound by this prohibition regardless of 
the fact that he abstains from deliberating, voting upon, or otherwise authorizing the purchase. 
See Advisory Opinion No. 87-008. 

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) A city officer or employee is prohibited by Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised 
Code from purchasing real property from the city under a land reutilization program, where he 
would be required by the city to construct an improvement upon the property or otherwise use 
such property for a specific purpose, unless all of the criteria for the exemption of Division (C) 
of Section 2921.42 of the Revised Code are met; (2) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the 
Revised Code prohibits a city officer or employee from voting, discussing, deliberating, or 
otherwise using his official authority or influence, formally or informally, to secure real property 
from the city under a land reutilization program; (3) Division (A)(3) of Section 2921.42 of the 
Revised Code prohibits a city officer or employee whose approval is necessary to the sale of real 
property by the city under a land reutilization program, or who serves as a member of a 
legislative body, board or commission which must approve the sale, from purchasing such 
property where there is no competitive bidding process. 


