
 
 

 
 

 

 
 

 
   

 
  

  
  

 
  

   

   
  

 
 

    

   

   
   
  

 

   

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 89-016 
December 14, 1989 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a public 
body who is a partner or associate in a law firm from voting, discussing, participating in 
deliberations, or otherwise using his official position, formally, or informally, with regard 
to matters pending before his public body on which a member of his law firm is 
representing a client; 

(2) Division (E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a public 
body who is a partner in a law firm from receiving a distributive share of fees paid by 
clients for legal services rendered by members of his law firm on matters pending before 
the public body; 

(3) Division (C) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits a member of a city 
commission from representing clients or rendering any other personal service in a case, 
proceeding, application, or other matter that is pending before the city commission. 

* * * * * * 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a law firm 
from representing clients before the city planning commission in light of the fact that a partner in 
the law firm also serves as a member of the planning commission. You have indicated that the 
planning commission will soon be considering a proposal for a new development and that one of 
the developers is a client of the law firm. The law firm wishes to prepare various documents 
which the planning commission is required to review as part of its determination whether to 
approve the development plan.  

Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence of his office or employment to secure anything of value or the promise or offer 
of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is of such 
a character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to 
his duties.  
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The term "public official or employee" is defined to include any person who is elected or 
appointed to an office or is an employee of any commission of a city. See R.C. 102.01(B) and 
(C). Therefore, a member of a city planning commission is a "public official or employee" for 
purposes of R.C. 102.03. See R.C. 713.01; Advisory Opinion No. 85-006. The term "anything of 
value" is defined for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 1.03 to include money and every other 
thing of value. See R.C. 102.01(G). 

In Advisory Opinion No. 86-004, the Ethics Commission addressed the issue whether the 
Ethics Law would prohibit members of a law firm from representing private clients on matters 
before a regional authority where a member of the authority was a member of the law firm. 
Although such representation was held not to be prohibited, the Commission found that fees or 
profits generated from a private law practice fall within the definition of "anything of value," and 
that such fees or profits would be of such character as to manifest a substantial and improper 
influence upon the authority member if he were to participate in a matter on which a party is 
represented by a member of his private law firm. The Commission held in Advisory Opinion No. 
86-004 that R.C. 102.03(D) prohibits a member of a public body who is a partner in a law firm 
from participating in discussions, voting, or otherwise using his official position concerning a 
matter before his public body on which a party is represented by a member of his firm. Similarly, 
the Commission has held that a public official is prohibited by R.C. 102.03(D) from reviewing 
work prepared by members of his law firm for the firm's clients, since the clients' fees could 
impair his independence of judgment. See Advisory Opinions No. 82-001, 83-001, and 84-004. 

R.C. 102.03(D) would, therefore, prohibit the member of the city planning commission 
from voting, taking part, formally or informally, in discussions or deliberations, or otherwise 
participating in consideration of matters pending before the planning commission on which a 
member of his law firm is representing a client. 

It is assumed that the member of the planning commission is generally entitled, as a 
partner in the law firm, to a share of the client fees received by the firm for work performed by 
other members of his law firm, and this issue is addressed in greater detail below. It should be 
noted that, even if he does not accept his share of the fees, or is an associate or employee of the 
law firm such that he would not be entitled to a distributive share of fees, he would be prohibited 
by R.C. 102.03(D) from participating in consideration of matters on which his law firm is 
representing a client. In Advisory Opinion No. 88-004, the Commission held that a public 
official is prohibited from participating in a matter in which any of his business associates has an 
interest, where the public officials independence of judgment could be impaired. In Advisory 
Opinion No. 88-005, it was further held that a public official is prohibited from participating in 
matters affecting the interests of his private employer. The relationship between the planning 
commission member and his employing law firm and law partners or associates indicates that his 
objectivity or independence of judgment could be impaired in considering a matter in which his 
law firm and law partners or associates are interested. See Advisory Opinion No. 89-015. 
Therefore R.C. 102.03(D) would prohibit the planning commission member from participating in 
matters in which his law firm is involved even though be does not personally receive a share of 
the client fees. 
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The next issue to be addressed is whether the member of the planning commission is 
prohibited from receiving a distributive share of profits on legal services rendered by members of 
his law firm on matters pending before the planning commission. R.C. 102.03(E) prohibits a 
public official or employee from accepting or soliciting anything of value, including clients' fees, 
if the thing of value is of such character as to manifest a substantial and improper influence upon 
him with respect to his duties. 

This issue has been addressed in the context of another provision of the Ethics Law, R.C. 
102.04(C), which reads as follows: 

(C) Except as provided in division (D) of this section, no person elected or appointed to 
an office of or employed by a county, township, municipal corporation, or any other 
governmental entity, excluding the courts, shall receive or agree to receive directly or 
indirectly compensation other than from the agency with which he serves for any service 
rendered or to be rendered by him personally in any case, proceeding, application, or 
other matter which is before any agency, department, board, bureau, commission, or 
other instrumentality, excluding the courts, of the entity of which he is an officer or 
employee. 

In Advisory Opinion No. 86-004, it was held that a member of a regional authority who is 
a partner in a private law firm is prohibited from receiving compensation from a private client for 
personal services rendered on a matter before the regional authority. The opinion went on to 
conclude that R.C. 102.04 does not, however, prohibit other members of the public officials firm 
from representing clients before his public agency. See Advisory Opinions No. 74-009 and 82-
001. Furthermore, the Commission has held that R.C. 102.04(C) does not prohibit the public 
official from receiving a share of the partnership profits from fees for services rendered by 
another member of the firm in matters before his agency so long as he does not render the 
personal services and does not review the firm's work. See Advisory Opinions No. 74-009, 82-
001, 84-004, and 86-004. This issue has not been addressed, however, since the enactment of 
Division (E) of Section 102.03 in Am. Sub. H.B. 300 (116th Gen. A.) in September, 1986. 

Division (E) of Section 102.03 prohibits a public official from accepting or soliciting 
anything of value from a party that is interested in matters before, regulated by, or doing business 
or seeking to do business with, the agency with which he serves. See eg., Advisory Opinions No. 
79-002, 79-006, 80-004, and 86-01 1. In this instance, the share of partnership profits would 
come from fees paid by clients whose development is under consideration by the planning 
commission and who are, therefore, interested in matters pending before the planning 
commission. The public official serves as a member of the planning commission, and the fees 
which he would receive would be paid for legal services rendered in the specific matter that is 
pending before the planning commission. R.C. 102.03(E) would, therefore, prohibit the 
commission member from accepting his share of the fees paid by clients for representation by 
members of his law firm before the planning commission. 

As a final point with regard to the planning commission member, R.C. 102.04(C), as set 
forth above, would prohibit the commission member from receiving compensation from his law 
firm or private clients for personally rendering any service in a case, proceeding, application, or 
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other matter pending before any agency, department, board, or commission of the city, including 
of course, the planning commission. Division (D) of Section 102.04 provides an exception to the 
prohibition of Division (C), in cases where the matter is pending before an agency other than the 
planning commission. In order to meet this exception, the statement described in Division (D) 
must be filed in accordance with the requirements of that Division. Furthermore, Divisions (D) 
and (F,) of Section 102.04 would require the planning commission member to disqualify himself 
for two years from participating as a commission member in any matter involving any official or 
employee of the city agency before which the matter was pending in which he rendered his 
personal services. See generally Advisory Opinion No. 89-010. Under no circumstances, 
however, may he represent clients before the planning commission. 

Your question may also raise issues concerning the professional conduct of attorneys 
under the Code of Professional Responsibility. These issues are not within the jurisdiction of the 
Ethics Commission, but should be referred to the Board of Commissioners on Grievances and 
Discipline of the Ohio Supreme Court. 

This advisory opinion is based on the facts presented, and is rendered only with regard to 
questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code.. 

Therefore, it is the opinion of the Ethics Commission, and you are so advised, that: (1) 
Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a public body who is 
a partner or associate in a law firm from voting, discussing, participating in deliberations, or 
otherwise using his official position, formally, or informally, with regard to matters pending 
before his public body on which a member of his law firm is representing a client; (2) Division 
(E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a public body who is a partner 
in a law firm from receiving a distributive share of fees paid by clients for legal services 
rendered by members of his law firm on matters pending before the public body; and (3) 
Division (C) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits a member of a city commission 
from representing clients or rendering any other personal service in a case, proceeding, 
application, or other matter that is pending before the city commission. 


