
 
 

 
 

 

  
 

 
  

    

  
 

 
  

   
 

  
  

  
  

  
 

 
 

    
 

   
  

  

  
   

   
  

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 93-015 
October 18, 1993 

Syllabus by the Commission: 

(1) Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibit a city treasurer 
and tax administrator, who exercises the ultimate decision-making authority within the 
tax administrator's office to enforce the provisions of the city income tax code, and who 
is also a certified public accountant, from accepting, soliciting, or using the authority or 
influence of his of f ice to secure any client fees for preparing or filing city tax returns; 

(2) Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibit a city treasurer 
and tax administrator, who exercises the ultimate decision-making authority within the 
tax administrator's office to enforce the provisions of the city income tax code, and who 
is also a certified public accountant, from providing tax preparation and accounting 
services on any matter for persons who are required to file city income tax returns.  

* * * * * * 

You have asked if the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a city treasurer and 
income tax administrator who is also a certified public accountant from preparing city tax returns 
for his private clients or from providing other kinds of financial advice for clients who must file 
income tax forms with the city. 

By way of history, you have stated that a certified public accountant (CPA) has been 
elected to the position of city treasurer in a community where the city treasurer is also the city 
income tax administrator. He is required, as the city treasurer and income tax administrator 
(treasurer/tax administrator), to enforce the provisions of the city income tax code. The tax 
administrator is empowered to investigate possible violations, arrange for the payment of unpaid 
taxes, and subpoena taxpayer records. The tax administrator approves all income tax refunds 
processed by the office. The tax administrator also serves as the first level of appeal for 
dissatisfied taxpayers, who can later appeal his decision to a board of review.  

The treasurer/tax administrator, . as a CPA, also has private clients, both individuals and 
businesses, for whom he provides financial advice and accounting services. Many of the CPA's 
clients must file tax returns with the city, and the CPA prepares his clients' local, state, and 
federal income tax returns. 

Your first question is whether the treasurer/tax administrator is prohibited from preparing 
city tax returns for his private clients. R.C. 102.03 (D) and (E) provide as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence of his office or employment to secure anything of value or the promise or offer 
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of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is of such 
a character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to 
his duties. 

The term "public official or employee" is defined to include "any person who is elected 
or appointed to an office or is an employee of" a city. See R.C. 102.01 (B) and (C). An elected 
city treasurer who also serves as the tax administrator is clearly a public official as that term is 
defined in R.C. 102.01. For purposes of R.C. 102.03 (D) and (E) , the term "anything of value" is 
defined to include money, goods, promise of future employment, and every other thing of value. 
See R.C. 102.01 (G); 1.03. The Ethics Commission has stated that "anything of value" includes 
client fees. See Ohio Ethics Commission Advisory Op. No. 90-008. 

In Advisory opinion No. 84-004, the commission was asked whether the Ohio Ethics 
Law and related statutes prohibited a city auditor who was also the tax commissioner in his city 
from preparing income tax returns in his private business. The Commission stated that R.C. 
102.03 (D) prohibited the city auditor/tax commissioner from "reviewing the tax returns of a 
private client that were prepared by the city auditor/tax commissioner..... or by other members of 
his private firm." Advisory Op. No. 84-004. Further, the Commission stated that R.C. 102.03 (D) 
prohibited the city auditor/tax commissioner from supervising any city employees in the review 
of tax returns prepared by him or members of his private firm. 

R.C. 102.03 (D) has been amended, by Am. Sub. H.B. 300 in 1986, since Advisory 
Opinion No. 84-004 was issued. However, the conclusions of Advisory Opinion No. 84-004, that 
a city tax official is prohibited from reviewing tax returns prepared by him or members of his 
private firm, and from supervising other city officials or employees in the review of such returns, 
are still applicable under the current version of R.C. 102.03 (D). See Advisory Op. No. 90-008. 
Thus, R.C. 102.03 (D) would prohibit the city treasurer/tax administrator in your question from 
reviewing any tax returns he prepared in his private business, and from supervising any other city 
officials or employees in the review of any tax returns he prepared in his private business. 

However, in addition to amending Division (D) of R.C. 102.03, Am. Sub. H.B. 300 also 
enacted Division (E) of R.C. 102.03. Therefore, the issue remains how R.C. 102.03 (E) will 
affect the analysis of your question. 

R.C. 102.03 (E) prohibits a public official or employee from accepting or soliciting 
anything of value, including client fees, that could have a substantial and improper influence 
upon him in the performance of his duties. The Commission has stated that R.C. 102.03 (E) 
prohibits a public official or employee from accepting or soliciting anything of value, including 
client fees, from a party that is interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to 
do business with, the political subdivision with which he serves, or where there is otherwise a 
conflict of interest. See Advisory Op. No. 92-008. The Commission has also stated that a public 
official is required to perform his statutorily mandated duties in an objective and impartial 
manner. See Advisory Ops. No. 90-002 and 92-008. 
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As you have described the duties of the city treasurer/tax administrator, all persons who 
are required to file city income tax returns are subject to his regulation and authority. A city 
treasurer/tax administrator who, in the performance of his official duties, would be required to 
decide matters affecting filings he prepared for clients who paid him a fee would be subject to an 
inherent conflict such that his independence and objectivity of judgment in performing the duties 
of tax administrator could be impaired. See Advisory Ops. No. 90-008 and 92-008. 

In some instances, the Commission has held that, in order to avoid violating the Ethics 
Law, a public official may withdraw from participating in a matter, and either delegate his 
authority to someone under his supervision, with review of the subordinate's action by an official 
or entity independent of, or superior to, the official or employee with the conflict of interest, or 
have someone who is independent of, or superior to, the official or employee with the conflict of 
interest approve the matter, if the transfer is permitted under relevant statutes or ordinances. See 
Advisory Opinion No. 92-004. 

In this instance, however, you have stated that the treasurer/tax administrator is required 
to enforce the provisions of the city income tax code, and supervise his employees in the 
performance of their duties to assist him in enforcing the income tax code. He investigates 
possible violations, arranges for the payment of unpaid taxes, and may subpoena taxpayer 
records. He also serves as the first level of appeal for dissatisfied taxpayers, and must approve 
every refund that is issued by his office. 

The treasurer/tax administrator, as an elected office holder, is the ultimate authority 
within the office of the treasurer. The treasurer/tax administrator is unable to withdraw from 
performing his job duties relative to city income tax return filings. When the official who 
exercises ultimate decision-making authority within an office would have a conflict of interest 
with respect to his own duties, and the conflict would prohibit him from performing his own 
duties and supervising members of his staff in the performance of their duties, the Ethics 
Commission has stated that the Ethics Law will effectively prohibit the officeholder who 
exercises the ultimate authority from participating in the activity that will give rise to the conflict 
of interest. See Advisory Ops. No. 89-015, 92-004, 92-008, and 92-009. 

Therefore, a city treasurer/tax administrator who prepares city income tax returns as a 
CPA would be prohibited, by R.C. 102.03 (D), from performing his statutory duties regarding 
the tax returns he prepared in his private accounting practice, and would, because he is unable to 
withdraw from his job duties, be prohibited, by R.C. 102.03 (E), from accepting client fees for 
preparing city tax returns. 

Your second question is whether the treasurer/tax administrator, in his private role as a 
CPA, is prohibited from providing other kinds of general financial advice for clients who must 
file income tax forms with the city. You have stated that the clients rely on the financial advice 
of the treasurer, as CPA, to make tax decisions even if he does not prepare the returns. 

In Advisory Opinion No. 90-008, the Ethics Commission was asked whether a city 
council member was prohibited from acting on matters before council where a party to the matter 
was a client of the city council member's private law firm. The Commission stated that, if the 
council member himself was currently representing the client on other matters, even though 
those matters were not before council, the relationship between the council member and his 
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client was such that his objectivity and independence of judgment could be impaired with respect 
to matters affecting the client. Therefore, the Commission concluded that R.C. 102.03 (D) 
prohibits a public official who is currently representing a client from acting in his official 
capacity on any matter which could benefit his client, even though he is not representing the 
client on that matter in his private capacity. 

Therefore, R.C. 102.03 (D) would prohibit the treasurer/tax administrator from 
performing any of his official duties, including reviewing the income tax returns, of persons who 
are presently his clients, and supervising his staff in the performance of any of their public duties 
regarding tax returns filed by his clients, even if he did not prepare the returns. 

Further, as stated above, R.C. 102.03 (E) prohibits a public official or employee from 
merely accepting or soliciting anything of value that could have a substantial and improper 
influence upon him in the performance of his duties. In the situation you have described, as set 
forth more fully above, the city treasurer/tax administrator exercises ultimate decision-making 
authority over his office, and has numerous duties relative to the collection of income taxes 
within the city he serves. 

If the city treasurer/tax administrator had private clients who filed tax returns with the 
city, he would be accepting private client fees from individuals for whom he must enforce the tax 
laws. The receipt of client fees by the treasurer/tax administrator from his private clients could 
impair the treasurer/tax administrator's independence of judgment with respect to their tax 
returns, even where ,he did not prepare the returns. For example, you stated in your letter that 
even where a CPA does not prepare city tax returns, his clients may rely on his financial advice 
to make tax decisions. It would be unrealistic to expect the CPA who was paid to provide 
financial advice to a private client, whether or not the client relied on the advice, to make an 
objective decision, in his official position, about the client's tax return. This is also true if the 
treasurer/tax administrator is required to take any kind of enforcement action against a taxpayer 
who is also his private client. Clearly, the receipt of client fees from citizens or businesses over 
whom the treasurer/tax administrator has official responsibility could result in a conflict of 
interest. 

The Commission has stated that a public official is not prohibited from receiving client 
fees from a party that is regulated by or interested in matters pending before him or his office, if 
he can withdraw from all matters that affect that party's interests. See Advisory Op. No. 89-006. 
However, as stated above, the person who exercises the ultimate authority of an office cannot 
withdraw from the official business of his office. See Advisory Ops. No. 92-004, 92-008, and 92-
009. Therefore, R.C. 102.03 (E) would prohibit the treasurer/tax administrator from accepting 
anything of value, including client fees, from anyone who is required to file city income tax 
returns. 

Advisory Opinion No. 84-004 was issued prior to the passage of Am. Sub. H.B. 300 in 
1986, which added R.C. 102.03 (E) to the Ethics Law. The opinion, therefore, does not consider 
the issues that arise pursuant to R.C. 102.03 (E). Accordingly, any suggestion in Advisory 
Opinion No. 84-004 that a city auditor-tax administrator is not prohibited from performing tax 
services, other than city income tax services, for clients whose tax returns he is required to 
review, is superseded by this opinion's conclusion that R.C. 102.03 (E) prohibits a treasurer/tax 
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administrator from accepting client fees for accounting services from any parties over whom he 
must enforce the city's tax laws. 

As a final matter, you should be aware of Division (C) of R.C. 102.04. R.C. 102.04 (C) 
prohibits a city officer or employee, including a treasurer/tax administrator, from accepting any 
compensation, other than from the city, for services rendered in cases or other proceedings 
pending before any entity of the city, excluding the courts. Advisory opinion No. 84-004 stated 
that R.C. 102.04 (C) prohibits a city tax administrator from receiving compensation from his 
clients for providing services to them in matters pending before any city entity. This holding 
applies to your question as well. Therefore, the treasurer/tax administrator in your question 
would be prohibited from accepting any compensation to represent his clients on any case or 
other matter pending before a city body, including appeals of tax decisions before the board of 
review. The exemption to R.C. 102.04 (C) , set forth in Division (D) , is not available to elected 
city officials, and therefore does not apply to your question. See R.C. 102.04 (D). See also R.C. 
102.03 (A) (a public official, during his term of office and for one year thereafter, is prohibited 
from representing any person, before any public agency, on matters in which he personally 
participated as a public official). 

Division (F) of Section 102.04 provides that the prohibition of R.C. 102.04 (C) does not 
prohibit a public official from performing ministerial functions, such as filing and amending tax 
returns, for his clients. Therefore, R.C. 102.04 (C) does not prohibit the treasurer/ tax 
commissioner in your question from receiving compensation from clients for filing or amending 
their city tax returns. See Advisory Op. No. 84-004. However, as stated above, R.C. 102.03 (D) 
and (E) do prohibit the treasurer/tax commissioner from receiving compensation from clients for 
performing these services. See Advisory opinion No. 89-010. 

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules. 

Therefore, it is opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: (1) 
Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibit a city treasurer and tax 
administrator, who exercises the ultimate decision-making authority within the tax administrator 
Is office to enforce the provisions of the city income tax code, and who is also a certified public 
accountant, from accepting, soliciting, or using the authority or influence of his office to secure 
any client fees for preparing or filing city tax returns; and (2) Divisions (D) and (E) of Section 
102.03 of the Revised Code prohibit a city treasurer and tax administrator, who exercises the 
ultimate decision-making authority within the tax administrator's office to enforce the provisions 
of the city income tax code, and who is also a certified public accountant, from providing tax 
preparation and accounting services on any matter for persons who are required to file city 
income tax returns. 


