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Syllabus by the Commission:

Division (A)(10) of Section 102.02 of the Revised Code does not require individuals who
have been appointed to the positions of school board member, superintendent, treasurer,
or business manager since April 15, 1994, and candidates for school board member, to
file a 1993 financial disclosure statement in the 1994 calendar year.

E e S

The Ethics Commission has been asked whether individuals who have been appointed to
the positions of school board member, superintendent, treasurer, or business manager since April
15, 1994, and candidates for school board member, are required to file a 1993 financial
disclosure statement in the 1994 calendar year.

Based upon the intent and effort of recent changes to the Ethics Law which apply to new
financial disclosure filings made by school board members and selected administrators in 1995,
the Ethics Commission will not require those newly appointed to school positions since April 15,
1994 to file financial disclosure statements until 1995, as is described below.

R.C. 102.02 (A)(10) requires new appointees to an unexpired elective office to file a
financial disclosure statement with the Ethics Commission no later than 15 days after qualifying
for office. Also, R.C. 102.02 (A)(10) requires new appointees to a non-elective office and public
employees to file a financial disclosure statements with the Ethics Commission within 90 days
after employment, promotion, or appointment. Furthermore, R.C. 102.02 (A)(10) requires a
person who is a candidate for elective office to file a financial disclosure statement with the
Ethics Commission no later than the thirtieth day before the first election at which the person's
name appears on the ballot.

Thus, at first, it appears that R.C. 102.02 (A)(10) requires individuals who have been
appointed to the positions of school board member, superintendent, treasurer, or business
manager since April 15, 1994, and candidates for school board member, to file a 1993 financial
disclosure statement in the 1994 calendar year. However, in order to address this question, the
special circumstances regarding this issue must be examined.

Since January 1994 the General Assembly has amended the Ohio Ethics Laws and related
statutes in five separate pieces of legislation. See Am. Sub. H.B. 285, 120th Gen. A. (1994) (eff.
March 2, 1994); Am. Sub. H.B. 492, 120th Gen. A. (1994) (eff. May 12, 1994); Sub. H.B. 150,
120th Gen. A. (1994) (eff. June 23, 1994); Sub. H.B. 715, 120th Gen. A. (1994) (eff. August 22,
1994); and Am. Sub. H.B. 582, 120th Gen. A. (1994) (eff. July 7, 1994). Three pieces of
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legislation have amended R.C. 102.02 (A), the financial disclosure law. See Am. Sub. H.B. 285,
Am. Sub. H.B. 492, and Sub. H.B. 715.

Am. Sub. H.B. 285, upon the General Assembly's initiative, requires superintendents,
treasurers, and business managers of all school districts, as well as board members of school
districts with over 12,000 students, to file financial disclosure statements. Am. Sub. H.B. 492,
which was enacted on the same day as Am. Sub. H.B. 285, amended R.C. 102.02 (A) to require
the disclosure of personal financial information which was not previously required to be
divulged by those public officials and employees filing a financial disclosure statement.

For example, prior to the enactment of Am. H.B. 492, R.C. 102.02 (A)(7) established a
threshold of $500 for gift reporting and R.C. 102.02 (A)(2) established a threshold of $500 for
source of income reporting. The General Assembly continued these $500 thresholds for public
officials and employees in political subdivisions who receive less than $16,000 per calendar year
for their public service, and unpaid college and university trustees. See R.C. 102.022. However,
the General Assembly, in Am. H.B. 492, also amended R.C. 102.02 (A)(7), for public officials
and employees in political subdivisions who receive more than $16,000 per calendar year for
their public service, to substantially lower the threshold to $75 for gift reporting and to
completely remove the threshold for source of income reporting.

Furthermore, the General Assembly, in Am. H.B. 492, amended R.C. 102.02 (A)(7) to
require public officials and employees in political subdivisions who receive more than $16,000
per calendar year for their public service, to disclose the source and amount of payment of
expenses for travel to destinations inside and outside the state in connection with their official
duties, except for expenses to meetings or conventions of a national or state organization to
which the General Assembly, any legislative agency, any state institution of higher education,
any other state agency, or any political subdivision, pay membership dues. In addition, the
General Assembly, in Am. H.B. 492, amended R.C. 102.02 (A)(7) to require all public officials
and employees to disclose the source of payment of expenses for meals, and other food and
beverages, incurred in connection with the person's official duties, that exceed an aggregate total
of $100 per calendar year. These changes were described as an effort to increase public
confidence in public institutions and those serving the public by requiring more comprehensive
disclosure of personal financial information by a greater number of public officials and
employees.

The changes to R.C 102.02 (A), described above, as a result, will require school board
members, superintendents, treasurers, and business managers who receive more than $16,000 per
calendar year for their public service to meet the enhanced reporting requirements for gifts,
income, and reimbursed travel expenses. Also, all school board members, superintendents,
treasurers, and business managers will be subject to the requirement to disclose the source of
payment of expenses for meals, and other food and beverages, incurred in connection with their
official duties that exceed $100 aggregated per calendar year. Obviously, the 1993 financial
disclosure statement used in the 1994 calendar year does not reflect these changes.

Sub. H.B. 715 provided that individuals serving as superintendents, treasurers, and
business managers of all school districts, as well as the board members in districts with over
12,000 students on April 15, 1994, would not be required to file disclosure statements until the
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1995 calendar year. Thus, in the coming 1995 calendar year, superintendents, treasurers, and
business managers of all school districts, as well as the board members in districts with over
12,000 students on April 15, 1994, will first be required to divulge personal financial information
which was not previously required to be disclosed by public officials and employees filing a
financial disclosure statement on their 1994 financial disclosure statement.

Since Am. Sub. H.B. 285 and Am. Sub. H.B. 492 were enacted on the same day, it is the
intention of the General Assembly that superintendents, treasurers, and business managers of all
school districts, as well as the board members in districts with over 12,000 students on April 15,
1994, disclose personal financial information which was not previously required to be divulged
by those public officials and employees filing a financial disclosure statement before R.C. 102.02
(A) was amended. If individuals who have been appointed to the positions of school board
member, superintendent, treasurer, or business manager since April 15, 1994, and candidates for
school board member were to file a 1993 financial disclosure statement in the 1994 calendar
year, then these individuals would not be disclosing the personal financial information required
by Am. Sub. H.B. 492.

Also, it is apparent that individuals who have been appointed to the positions of school
board member, superintendent, treasurer, or business manager since April 15, 1994, and
candidates for school board member, represent only a fraction, perhaps a very small minority, of
the entire class of school district candidates, officials, and employees subject to R.C. 102.02 (A).
It would be fundamentally unfair to require individuals in this group of school district
candidates, officials, and employees to file a 1993 financial disclosure statement in the 1994
calendar year when most individuals in the same class would not file disclosure statements until
the 1995 calendar year. See R.C. 1.47 (in enacting a statute, it is presumed that a just and
reasonable result feasible of execution is intended) and R.C. 1.49 (in interpreting a statute, the
consequences of a particular construction may be considered).

The Ethics Commission recognizes that special circumstances exist in this situation and
accordingly, will not, under R.C. 102.02 (A)(10), require individuals who have been appointed to
the positions of school board member, superintendent, treasurer, or business manager since April
15, 1994, and candidates for school board member, to file a 1993 financial disclosure statement
in the 1994 calendar year.

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport
to interpret other laws or rules.

Therefore, it is opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that:
Division (A)(10) of Section 102.02 of the Revised Code does not require individuals who have
been appointed to the positions of school board member, superintendent, treasurer, or business
manager since April 15, 1994, and candidates for school board member, to file a 1993 financial

disclosure statement in the 1994 calendar year.
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