
 
 

 
 

 

  
   
 

 

  

 
 

  
 

  

  
 

  
 

 

   
 

     
 

 
  

  
  

OHIO ETHICS COMMISSION 
8 East Long Street, Suite 1200 
Columbus, Ohio 43215-2940 
Telephone: (614) 466-7090 

Fax: (614)466-8368 

Advisory Opinion Number 98-003 
June 19,1998 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A)(1) of Section 2921.42 and Divisions (D) and (E) of Section 
102.03 of the Revised Code prohibit a public official from soliciting, authorizing, 
or employing the authority or influence of his office to secure the authorization of, 
any public contract, including employment, in which a member of his family has 
an interest; 

(2) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a 
local school district superintendent from voting, discussing, deliberating, 
lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-making process 
regarding the collective bargaining agreement between the school district and a 
labor organization representing his daughter's bargaining unit, where his daughter 
is treated in the same manner as other similarly situated collective bargaining 
employees, unless she is an officer, board member, or member of the negotiating 
team of the labor organization; 

(3) Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code do not prohibit a 
local school district superintendent from voting, discussing, deliberating, 
lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-making process 
regarding the collective bargaining agreement between the school district and a 
labor organization representing the daughter's bargaining unit so long as his 
daughter is treated in the same manner as other similarly situated collective 
bargaining employees. 

* * * * * * 

You have asked whether the Ethics Law and related statutes prohibit a local school 
district superintendent ("superintendent") from voting, discussing, deliberating, lobbying, or 
otherwise participating in any part of the decision-making process regarding the collective 
bargaining agreement between the school district and a labor organization representing the 
bargaining unit that includes his daughter. Ohio's Ethics Law and related statutes can restrict the 
actions which a superintendent may take with respect to an individual contract in which one of 
his family members has an interest. Generally, however, these provisions do not prohibit a 
superintendent's family members from being employed by the school district. 

For the reasons explained below, the Commission has concluded that R.C. 2921.42(A)(1) 
does not prohibit a local school district superintendent from voting, discussing, deliberating, 
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lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-making process regarding the 
collective bargaining agreement between the school district and a labor organization representing 
his daughter's bargaining unit, where his daughter is treated in the same manner as other 
similarly situated collective bargaining employees, unless she is an officer, board member, or 
member of the negotiating team of the labor organization. Further, the Commission has also 
concluded that R.C. 102.03(D) and (E) do not prohibit a local school district superintendent from 
voting, discussing, deliberating, lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-
making process regarding the collective bargaining agreement between the school district and a 
labor organization representing the daughter's bargaining unit so long as his daughter is treated in 
the same manner as other similarly situated collective bargaining employees. 

Public Contract Prohibition Regarding the Employment of Family--R.C. 2921.42(A)(1) 

The first section of the law that is applicable to your question is R.C. 2921.42(A)(1), 
which provides that no public official shall knowingly: 

Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest. 

The term "public official" is defined in R.C. 2921.01(A) for purposes of R.C. 2921.42 to 
include any elected or appointed officer or employee of a political subdivision of the state. The 
Ethics Commission has previously held that a member of a school district board of education is a 
"public official" under R.C. 2921.01(A). See Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No. 
82-003 and 89-005. Further, the Commission has previously held that a teacher in a local school 
district is a "public official" under R.C. 2921.01(A). See Adv. Op. No. 93-017. The Commission 
has not, however, previously considered whether the superintendent of a local school district is a 
"public official" under R.C. 2921.01(A). 

The appointment and duties of a local school district superintendent are outlined in R.C. 3319.01, 
which provides in pertinent part: 

Except in an island school district . . . the board of education in each school 
district and the governing board of each service center shall . . . appoint a person 
possessed of the qualifications provided in this section to act as superintendent, 
for a term not longer than five years . . . . 

. . . . 

A board may . . . reemploy such superintendent for a succeeding term for not 
longer than five years . . . . 

. . . . 

The superintendent shall be the executive officer for the board. Except as 
otherwise provided in this section for local school districts, the superintendent 
shall direct and assign teachers and other employees of the district or service 
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center, . . . assign the pupils to the proper schools and grades, . . . and perform 
such other duties as the board determines. (Emphasis added). 

Therefore, like local school district teachers, a local school district superintendent is 
clearly an employee of a school district, and is a "public official," as that term is defined in R.C. 
2921.01(A), such that the superintendent is subject to the prohibitions of R.C. 2921.42. 

R.C. 2921.42(A)(1) prohibits a public official from authorizing, or employing the 
authority or influence of his office to secure the authorization of, any public contract, including 
employment, in which "a member of his family" has an interest. For purposes of R.C. 2921.42, a 
"member of his family" has been defined by the Commission as including, but not limited to, the 
public official's spouse, children (whether dependent or not), parents, grandparents, 
grandchildren, and siblings. See Adv. Ops. No. 80-001, 90-010, 92-012, and 97-004. The 
Commission has also included in this definition any other persons related to the official by blood 
or marriage who reside in the same household as the official. Id. Accordingly, R.C. 
2921.42(A)(1) prohibits a superintendent from authorizing, or employing the authority or 
influence of his office to secure the authorization of, any public contract in which his daughter 
has an interest. 

The term "public contract" is defined in R.C. 2921.42(G)(1)(a) for purposes of R.C. 
2921.42 to include the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition, of 
property or services by or for the use of a political subdivision. R.C. 2921.42(G)(1)(a) expressly 
includes "the employment of an individual by the state, any of its political subdivisions, or any 
agency or instrumentality of either" within its definition of a "public contract." Therefore, R.C. 
2921.42(A)(1) would prohibit a local school district superintendent from voting, discussing, 
deliberating, lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-making process with 
respect to the continuation, implementation, or terms and conditions of his daughter's individual 
contract of employment. See Adv. Op. No. 82-003. Further, R.C. 2921.42(A)(1) would also 
prohibit a local school district superintendent from exercising the power and influence of his 
public position to affect the continuation, implementation, or terms and conditions of his 
daughter's individual contract of employment. Id. 

Public Contract Prohibition Regarding Collective Bargaining Agreements--R.C. 
2921.42(A)(1) 

The Ethics Commission has recognized a distinction between an individual contract for 
public employment and a collective bargaining agreement. See Adv. Ops. No. 82-003, 89-005, 
and 92-012. In Advisory Opinion No. 82-003, the Commission explained that a collective 
bargaining agreement, which is entered into by a labor organization representing a political 
subdivision's employees and the political subdivision and which establishes the terms and 
conditions of employment for the covered employees, is a "public contract" for purposes of R.C. 
2921.42. See also Adv. Ops. No. 89-005 and 92-012. The Commission has further held, 
however, that an individual employee's interest in the collective bargaining agreement is not 
"sufficiently definite and direct" to invoke the prohibitions of R.C. 2921.42(A)(1) so long as the 
employee is affected by the agreement in essentially the same manner as other employees subject 
to the agreement. See Adv. Ops. No. 82-003, 89-005, 89-008, and 92-012. Accordingly, even 
though a public official's family member is employed by a political subdivision subject to the 
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terms and conditions of a collective bargaining agreement, R.C. 2921.42(A)(1) does not 
generally prohibit the official from voting, discussing, deliberating, lobbying, or otherwise 
participating in any part of the decision-making process regarding the collective bargaining 
agreement. See Adv. Ops. No. 82-003, 89-005, and 92-012. 

The Commission has also held, however, that an individual employee's interest in the 
collective bargaining agreement is "definite and direct" when the employee is an officer, board 
member, or member of the negotiating team of the labor organization. See Adv. Ops. No. 82-
003, 89-005, 89-008, and 92-012. Accordingly, when a public official's family member is 
employed by a political subdivision subject to the terms and conditions of a collective bargaining 
agreement, and the employee is an officer, board member, or member of the negotiating team of 
the labor organization, R.C. 2921.42(A)(1) prohibits the official from voting, discussing, 
deliberating, lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-making process 
regarding the collective bargaining agreement. See Adv. Ops. No. 82-003, 89-005, and 92-012. 

The Commission has repeatedly advised public officials that when a family member is 
employed by a political subdivision subject to the terms and conditions of a collective bargaining 
agreement, the officials should refrain from taking an active role in the negotiations of that 
agreement in order to avoid an appearance of impropriety. See Adv. Ops. No. 89-005 and 92-
012. Nevertheless, R.C. 2921.42(A)(1) does not prohibit a local school district superintendent 
from voting, discussing, deliberating, lobbying, or otherwise participating in any part of the 
decision-making process regarding the collective bargaining agreement between the school 
district and a labor organization representing his daughter's bargaining unit, where his daughter 
is treated in the same manner as other similarly situated collective bargaining employees, unless 
she is an officer, board member, or member of the negotiating team of the labor organization. 

Conflict of Interest Prohibitions--R.C. 102.03(D) and (E) 

The other sections of the law that are applicable to your question are R.C. 102.03(D) and (E), 
which provide: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority 
or influence of office or employment to secure anything of value or the promise or 
offer of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial 
and improper influence upon the public official or employee with respect to that 
person's duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is 
of such a character as to manifest a substantial and improper influence upon the 
public official or employee with respect to that person's duties. 

The term "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102.03 to include 
any person who is an employee of any public agency. See R.C. 102.01(B) and (C). The 
Commission has previously held that "with the exception of teachers, instructors, professors, or 
other kinds of educators whose positions do not involve the performance of, or authority to 
perform, administrative or supervisory functions, every official and employee of every school 
district in the state is considered a 'public official or employee' as defined in R.C. 102.01(B)." 
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See Adv. Op. No. 93-017 (emphasis added). Therefore, a superintendent of a local school district 
is a "public official or employee," such that the superintendent is subject to the prohibitions of 
R.C. 102.03. 

The term "anything of value" is defined for the purposes of R.C. 102.03 to include 
money, a promise of future employment, and every other thing of value. See R.C. 102.01(G) and 
R.C. 1.03. An employee's continued employment, and the compensation received therefor, falls 
within the definition of "anything of value." See Adv. Ops. No. 90-004 and 92-012. 

The Commission has held that R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a public official or 
employee from soliciting, or using his authority or influence to secure, formally or informally, 
anything of value for himself or any other party, if the relationship between the employee and the 
other party is such that the employee's objectivity and independence of judgment could be 
impaired. See Adv. Ops. No. 88-004, 89-005, and 97-002. Specifically, the Commission has 
stated that R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a public employee from soliciting or using his 
authority or influence, formally or informally, to secure anything of value for members of the 
employee's family, including his children. See Adv. Ops. No. 89-008, 90-004, 91-004, and 92-
012. 

Therefore, R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a local school district superintendent from 
soliciting or using his authority or influence, formally or informally, to secure the employment of 
his daughter, or to otherwise act with respect to his daughter's individual contract of 
employment. See Adv. Ops. No. 92-012 and 97-004. These matters include, but are not limited 
to, any of the following: changes in compensation or benefits that are determined by individual 
working conditions, the assignment of duties that will change the terms of the contract, 
evaluations, and actions involving promotions, discipline, lay-offs, and termination. Id. 
Furthermore, R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a local school district superintendent from 
soliciting or using the authority or influence of his office, formally or informally, to influence the 
decisions or actions of other officials or employees in matters that would affect his daughter's 
interest in her individual employment relationship with the school district. 

Conflict of Interest Prohibitions Regarding Collective Bargaining Agreements--R.C. 
102.03(D) and (E) 

The Ethics Commission, however, has held that R.C. 102.03(D) and (E) only prohibit a 
public employee from using his authority or influence in any matter which would render a 
particular "definite and direct pecuniary benefit or detriment." See Adv. Ops. No. 90-004, 92-019 
and 93-016. In Advisory Opinion No. 92-012, the Commission stated that an individual 
employee's interest in a collective bargaining agreement is not "sufficiently definite and direct" 
to invoke the prohibitions of R.C. 102.03 so long as the employee is treated in the same manner 
as other similarly situated collective bargaining employees. See Adv. Op. No. 92-012. 
Accordingly, R.C. 102.03(D) and (E) do not prohibit a local school district superintendent from 
voting, discussing, deliberating, lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-
making process regarding the collective bargaining agreement between the school district and a 
labor organization representing his daughter's bargaining unit so long as she is treated in the 
same manner as other similarly situated collective bargaining employees. Id. 
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In conclusion, the Commission reminds all public officials and employees that R.C. 
2921.42(A)(1) and R.C. 102.03(D) and (E) prohibit them from soliciting, authorizing, or 
employing the authority or influence of their office to secure the authorization of, any family 
member's individual contract of employment, and from voting, discussing, deliberating, or 
otherwise participating in any matter or decision which would affect the continuation, 
implementation, or terms and conditions of the family member's contract of employment. R.C. 
2921.42(A)(1) and R.C. 102.03(D) and (E) also prohibit all public officials and employees from 
voting, discussing, deliberating, or otherwise participating in any part of the public agency's 
decision-making process authorizing or approving a family member's individual contract of 
employment, and from exercising the power and influence of their public office to affect the 
public agency's decision-making process regarding the family member's individual contract of 
employment. Indeed, public officials and employees will not be prohibited from participating in 
these matters in very limited circumstances: (1) where the individual employee's interest in the 
matter is not "sufficiently definite and direct," such as with collective bargaining agreements 
(unless the family member is an officer, board member, or member of the negotiating team of the 
labor organization); and (2) general appropriations which do not provide a definite and particular 
personal benefit to the family member. 

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code, and does 
not purport to interpret other laws or rules. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Division (A)(1) of Section 2921.42 and Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the 
Revised Code prohibit a public official from soliciting, authorizing, or employing the authority 
or influence of his office to secure the authorization of, any public contract, including 
employment, in which a member of his family has an interest; (2) Division (A)(1) of Section 
2921.42 of the Revised Code does not prohibit a local school district superintendent from voting, 
discussing, deliberating, lobbying, or otherwise participating in any part of the decision-making 
process regarding the collective bargaining agreement between the school district and a labor 
organization representing his daughter's bargaining unit, where his daughter is treated in the 
same manner as other similarly situated collective bargaining employees, unless she is an officer, 
board member, or member of the negotiating team of the labor organization; and (3) Divisions 
(D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code do not prohibit a local school district 
superintendent from voting, discussing, deliberating, lobbying, or otherwise participating in any 
part of the decision-making process regarding the collective bargaining agreement between the 
school district and a labor organization representing his daughter's bargaining unit so long as his 
daughter is treated in the same manner as other similarly situated collective bargaining 
employees. 


